Nanchang – cel mai modern distrugător al marinei chineze

Primul distrugător purtător de rachete chinez Type 055 din clasa Renhai a intrat în serviciul activ al Marinei Armatei Populare de Eliberare în cadrul unei ceremonii desfășurate ieri în baza navală Xiaokouzi.

Intrarea distrugătorului în serviciul activ marchează o nouă etapă în drumul Chinei spre dezvoltarea unei flote oceanice, care să opereze la distanțe mari de bazele proprii, în măsură să asigure proiecția forței în diferite zone ale lumii. Capabilitățile sale moderne îl recomandă pentru asigurarea misiunilor de escortă pentru portavioane în cadrul unor grupările navale.

Botezată Nanchang, nava a fost contruită la Șantierele navale Changxingdao de lângă Shanghai. A fost lansată la apă pe 28 iunie 2017, începând probele pe mare la sfârșitului anului 2018, iar pe 23 aprilie 2019 a participat la ceremoniile de marcare a 70 de ani de la înființarea marinei chineze.

Cel mai modern distrugător al marinei chineze – Nanchang – utilizează tehnologie și design stealth pentru micșorarea amprentei de radiolocație, hidroacustice, magnetice sau optice, prin folosirea materialelor ușoare, compozite, absorbante de radiații electromagnetice, precum și reducerea emisiei de căldură și de radiații în infraroșu (IR). Deși în China este considerat distrugător, marina americană îl clasifică drept crucișător, fiind în linii mari, comparabil cu crucișătoarele americane purtătoare de rachete din clasa Ticonderoga (care dispune de sistemul electronic AEGIS care integrează diferite tipuri de armament de la bord).

Nava, cu un echipaj de peste 300 de militari, are un deplasament maxim de 12.000 tone, o lungime de 180 m, o lățime de 20 m și un pescaj de 6,5 m. Pentru propulsie folosește un sistem COGAG (Combined Gas and Gas), cu patru turbine cu gaz QC-280, fiecare generând o putere de 28MW, ce acționează două elici.  Nava poate dezvolta o viteză maximă de 30 de noduri, ce asigură o distanță de acțiune de 5.000 mile marine la o viteză economică de 18 noduri.

Pentru descoperirea și combaterea țintelor de suprafață și aeriene, nava dispune de patru radare AESA (Active Electronically Scanned Array/ rețea de antene fazate cu baleiaj electronic de tip activ) model Type 346B.

Echipamentele de război radioelectronic de tip activ și pasiv de la bordul navei includ sisteme de bruiaj semnal GPS, capcane pentru rachete antinavă și proiectile dirijate, sisteme de măsuri de sprijin electronic – ESM (Electronic Support Measures) și de contramăsuri radiolectronice – ECM (Electronic CounterMeasures).

Armamentul principal al distrugătorului este instalat în 112 de sisteme de lansare verticală, dispuse în două silozuri de tragere, situate la prova (64) și în partea centrală a vasului(48). Acestea pot adăposti și lansa rachete antinavă YJ-18A (cu o rază de acțiune de 220-540km, având viteză de croazieră subsonică și supersonică pe porțiunea finală a atacului) și rachete antinavă cu rază lungă de acțiune YJ-100 (cu o rază de acțiune de 800km), precum și rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune HHQ-9B (similare cu cele care echipează sistemul rusesc S-300, cu o rază de acțiune de peste 300km) și scurtă de acțiune HQ-10 (cu o rază de acțiune de 6km).

Ca sisteme artileristice, vasul este echipat cu tunul naval universal H/PJ-38 calibru 130mm și cu sistemul CIWS (Close-In Weapon System)de apărare apropiată cu șapte țevi model H/PJ-11 calibru 30mm (cadență maximă 5.800 lovituri/min și distanță de tragere eficace de 3 km).

Pentru lupta antisubmarin nava este echipată cu un sonar de chilă, un sonar tractat și un sonar tractat cu imersiune variabilă. Lupta antisubmarin este dusă de bombe reactive antisubmarin Yu-8 și torpile Yu-7, lansate din două tuburi lanstorpile triple, precum și cu încărcături explozive de adâncime.

Nava are punte eliport și hangar ce poate adăposti două elicoptere de luptă antisubmarin Changhe Z-18F.

Marina chineză a planificat construirea a opt nave de acest tip, cinci dintre acestea fiind în diferite faze de construcție sau în probe pe mare. În 2019, marina chineză a primit în dotare 28 de noi nave de diferite tipuri (distrugătoare, fregate, corvete sau nave de desant).

Există informații neconfirmate care sugerează că viitoarele nave ale clasei vor fi echipate cu sisteme laser sau tunuri electromagnetice, precum și cu sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice.

 

Sursă foto: Wikipedia.

Lasă un răspuns