Noi rachete AMRAAM pentru România

Compania americană Raytheon va fabrica un nou lot de rachete aer-aer cu tehnologie avansată și rază medie de acțiune – AIM-120 AMRAAM (Air-to-Air Medium-Range Missile) pentru 22 de țări în cadrul unui contract din partea forțelor aeriene americane în valoare de 768 mil. $ și semnat pe 27 decembrie 2019.

Lotul nr. 33, care va fi fabricat în Tucson, Arizona, va include vânzări în Arabia Saudită, Australia, Belgia, Canada, Coreea de Sud, Danemarca, Indonezia, Japonia, Kuwait, Marea Britanie, Maroc, Țările de Jos (Olanda), Norvegia, Oman, Polonia, Qatar, România, Singapore, Slovacia, Spania, Tailanda și Turcia.

Pentagonul nu a furnizat informații despre numărul de rachete care vor fi fabricate în cadrul acestui lot. Fondurile vor acoperi sistemele de antrenament, de dirijare, piese de schimb și alte echipamente de sprijin tehnic și logistic. Producția lotului se va derula până la sfârșitul lunii februarie 2023.

AMRAAM este o rachetă de dimensiuni reduse, ușoară și foarte rapidă, dispune de capabilități îmbunătățite împotriva țintelor care operează la altitudini foarte mici și mari și  rezistență sporită la măsurile de bruiaj electronic advers.

Programul AMRAAM însumează peste 25 de ani de proiectare, modernizări, testări și producție, timp în care au fost produse peste 13.000 de rachete în diferite variante în valoare de peste 13 mld. $ exportate în 37 de țări.

Capabilitățile sale au fost demonstrate în peste 4.200 de lansări și 10 victorii aeriene confirmate – șase MiG-29 (sârbe) și câte un MiG-25 (irakian), MiG-23(irakian), Su-22 (sirian), Soko J-21 Jastreb (sârb).

România a achiziționat 30 de rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM C7 care au o rază de acțiune de peste 120km, zboară cu o viteză de Mach4 și dispune de un sistem de dirijare de tip radar activ pe porțiunea finală a traiectoriei.

 

Sursă foto: Raytheon (Avion F-18 Hornet elvețian echipat cu AIM-120 AMRAAM C7).

Lasă un răspuns