2019: un an slab pentru Armata României

2019: un an slab pentru Armata României

Militarii români și-au îndeplinit cu succes misiunile din Afganistan și Balcani și au început, în premieră, misiunea din Mali. Au participat și la exerciții și alte misiuni în țară sau străinătate. Cu toate acestea, anul 2019 a fost unul slab pentru armată.

Dacă în timp de război, militarii trebuie să câștige bătălii, pe timp de pace, orice armată care se respectă este interesată de achiziția celor mai noi tehnologii și pregătirea militarilor în folosirea noilor echipamente.

Cu toate că armata a avut un buget de două procente din Produsul Intern Brut, anul 2019 este unul dintre cei mai slabi pentru armată și arată carențele celor care au condus instituția la nivelul politico-militar.

Este primul an de când se alocă un procent de doi la sută din PIB și nu se semnează niciun contract esențial de înzestrare, asta în condițiile în care majoritatea echipamentelor sunt vechi de aproape 40 de ani și mai degrabă pun viața militarilor în pericol decât să-i sperie pe inamici.

În acest an trebuiau semnate câteva contracte pentru achiziția corvetelor, a bateriilor de coastă și a încă cinci avioane F-16. În schimb, s-a plătit în avans la rachetele Patriot, pentru a se cheltui banii pe ceva.

Nici la derularea contractelor semnate deja nu stăm mai bine. 2019 este anul în care trebuiau să vină primele transportoare Piranha, dar armata a fost amânată cu un an.

Tot în acest an, scandalul numirii șefului SMG s-a prelungit, acesta fiind târât în lupta politică dintre ministru și președinte.

Anul 2019 a deschis răni vechi de aproape un deceniu pentru militari, în condițiile în care clasa politică este decisă să umble la legea pensiilor militare, dar nu există o stragie clară pe acest subiect.

Fără să vină cu studii de impact sau cu date referitoare la alte armate, politicienii au aruncat din nou ura colectivă asupra militarilor, ascunzându-și astfel neputința în a reforma sistemul pensiilor din România.

Către finalul anului, ministru al apărării a fost numit chiar fostul șef al Armatei, Nicolae Ciucă, așa că cel puțin există speranță ca pe parcursul anului 2020 multe din neajunsurile acestui an să fie corectate.

Modernizarea armatei trebuie să intre într-o nouă etapă, unde prioritizările să se facă transparent și funcție de nevoile acute ale militarilor și nu dictate de diferite grupuri de afaceri.

Investițiile militare trebuie corelate cu implicarea reală a industriei naționale de armament, care să ducă la dezvoltare și crearea de noi locuri de muncă.

Instituția militară are nevoie de o reformă curajoasă pentru eliminarea paralelismelor, a structurilor fără utilitate și a unor comandamente mamut ineficiente, create mai degrabă pentru șefi.

Managementul resurselor umane trebuie redefinit și chiar reintroduse limitele de vârstă în grad, pentru întinerirea personalului.

Mandatul de patru ani existent doar la șeful armatei ar putea fi generalizat la toți comandanții pentru a evita crearea de baroni militari în anumite unități sau comandamente.

Sănătatea personalului, educația fizică, moralul, condițiile de instrucție și relațiile interumane ar trebui să fie puse în alți parametri și să constituie punctul de plecare în evaluarea structurilor militare.

Până atunci, soldați și gradați de 40 de ani se vor instrui pe tehnică de-o seamă cu ei, având singura speranță că nu vor apuca niciun mare război în care să lupte.

Sursă foto: MApN

 

2 Comments

 1. În 1934, generalul Antonescu i-a spus regelui
  Carol al II-lea: „Majestate, nu pot să vă construiesc o armată sănătoasă într -un stat bolnav. Însănatositi statul, Majestate! ”
  Neputința reformării armatei române , nu stă în
  neapărat în lipsa echipamenentelor moderne ,este determinata de lipsa de Leadership la toate nivelurile, la abordarea relațiilor de comandă din
  perspectiva unui ” animal ierarhic”-lipsa de empatie față de subordonați , incapacitatea de a le oferi obiective clare și motivație , stilul centralizat si coercitiv, suficienta intelectuală,
  aroganța și mentinerea timp îndelungat pe funcții a unor indivizi care au ca principal scop să trăiască ei mai bine, va avea un singur rezultat-
  „Comandamentele vor bate trupele proprii înaintea inamicului”–Gen Antonescu.

 2. la ce efective are armata acum sunt justificati atatia generali??

Lasă un răspuns