Ucraina primește un nou lot de rachete antitanc Javelin  

Ucraina urmează să primească un nou lot de sisteme de rachete antitanc portative Javelin, în urma semnării unor noi contracte în ultimul trimestru al anului 2019. Pachetul cuprinde 150 de rachete antitanc Javelin, 37 de unități de dirijare și lansare – CLU (Command Launch Unit), precum și echipamente de antrenament, sprijin tehnic și logistic, în valoare de 39,2 milioane $.

În aprilie 2018, Ucraina a primit primul transport de rachete Javelin în valoare de 47 milioane de dolari, cuprinzând 210 rachete antitanc, 37 CLU, precum și echipamente de antrenament, sprijin tehnic și logistic, după ce tranzacția a fost aprobată de Departamentul de Stat american.

Nu mai departe de săptămâna trecută, Președintele Trump a semnat o propunere legislativă pentru furnizarea de asistență militară Ucrainei în anul 2020 în valoare de 300 milioane de dolari. În decursul anilor, în cadrul programelor de asistență militară, SUA au furnizat Ucrainei vehicule Humvee, aparatură de vedere pe timp de noapte, radare pentru dirijarea focului artileriei terestre, vehicule aeriene fără echipaj și echipamente medicale.

Racheta antitanc Javelin FGM-148F este complet autonomă după lansare, fiind echipată în prezent cu o încărcătură de luptă polivalentă cu tehnologie avansată – MPWH (MultiPurpose WarHead).  MPWH încorporează încărcături cumulative de ultimă generație – pentru distrugerea noilor tipuri de tancuri – la care s-a adaugat o încărcătură explozivă cu fragmentație pentru distrugerea vehiculelor ușor blindate.

Javelin dispune de un cap de dirijare după imagine infraroșu – IIR (Imaging InfraRed) și încărcătură de luptă cumulativă în tandem pentru distrugerea tancurilor echipate cu plăci suplimentare de blindaj reactiv-exploziv ERA/Explosive Reactive Armour.

Angajarea țintei se poate face atât frontal, cât și prin lovirea părții superioare a obiectivului (turela unui tanc, de exemplu) prin procedeul fixării pe țintă înainte de lansare – LOBL (Lock on Before Launch). Ejectarea rachetei din containerul de unică folosință se face cu un recul ușor, inițierea motorului se face la o distanță de siguranță față de tubul de lansare – fapt ce permite tragerea din spații închise, iar racheta urmează o traiectorie aproape verticală pentru ca apoi să atace în picaj ținta.

Imediat după lansare,  echipajul poate reîncărca un nou container (în 20s) sau poate părăsi rapid poziția de tragere, dirijarea rachetei spre țintă fiind complet autonomă (”fire and forget”). Bătaia maximă este de 2.500m, iar sistemul poate fi gata pentru tragere în 30s.

Printre dezavantajele complexulului antitanc se numără greutatea sa totală (racheta+CLU) de 22,5kg sau timpul necesar răcirii componetelor aparaturii termale – estimat la circa 30s în condiții normale.

În viitor se preconizează introducerea unei versiuni ușoare ale CLU (Lightweight Command Launch Unit) și a unei rachete noi – FGM-148G care vor îmbunătăți considerabil performanțele sistemului, în același timp cu reducerea greutății și a costurilor de achiziție.                  

Până în prezent, peste 45.000 de rachete Javelin și peste 12.000 de CLU au fost vândute în circa 20 de țări. Printre țările care au achiziționat sistemul Javelin se numără Cehia (20 CLU și 50 de rachete), Lituania (115 CLU și 220 de rachete) sau Estonia (120 CLU și 350 de rachete).

 

Sursă foto: Raytheon.

Lasă un răspuns