Zece lucruri certe despre Revoluția din 1989

Zece lucruri certe despre Revoluția din 1989

Chiar dacă în 30 de ani nu s-a aflat cine sau ce a fost în spatele evenimentelor din decembrie 1989, sunt câteva date care nu pot fi contestate:

  1. Armata a tras tone de muniții, dar nicio persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de față de comiterea unor acte de terorism. Au fost judecați în schimb ofițeri care au coordonat paza anumitor sectoare.
  2. Aproximativ un sfert dintre morți au fost militari: 260 din totalul de 1142. Aproape de zece ori mai mulți decât militarii căzuți în aproape 20 de ani de participări la misiuni externe.
  3. Numărul incidentelor a crescut după 22 decembrie (fuga lui Ceaușescu din București), când s-au înregistrat de șapte ori mai mulți morți și răniți decât în perioada 16-21 decembrie.
  4. Jumătate din numărul victimelor s-a înregistrat la București: peste 560 de morți și 1.700 de răniți
  5. A fost un atac informațional masiv. S-a început cu mijloace media din Vest, de exemplu Europa Liberă anunța că la Timișoara sunt zeci de mii de morți, dar fuseseră doar 70 de victime. Continuarea dezinformărilor s-a produs cu TVR, unde militarii erau trimiși să atace așa numite grupuri de teroriști, care de multe ori erau militari de la alte unități.
  6. Comandanții militari de top erau fie morți (Vasile Milea), fie dați la o parte (Victor Stănculescu), fie ținuți în celula politică de criză (Ștefan Gușă, Iulian Vlad). Cei din eșaloanele doi și trei n-au fost conduși, iar unii dintre ei, din neștiință sau exces de zel, au cauzat daune serioase în rândul civililor sau au distrus clădiri istorice importante, precum Biblioteca Națională.
  7. Istoricii și analiștii politici încă nu au căzut de acord dacă în decembrie 1989 a fost o revoluție sau o lovitură de stat.
  8. Chiar dacă Securitatea a dispărut în 1989, cei 30 de ani scurși de atunci au fost marcați de implicarea foștilor angajați ai acestei structuri în mari scandalurile. Instituțiile care au apărut după desființarea Securității: SRI, SIE și SPP au fost și ele antrenate, prin șefii sau unii angajați, în mai multe scandaluri de corupție sau de încercare de a influența unele jocuri politice sau economice.
  9. László Tőkés era sub supravegherea Securității ca agent al serviciilor secrete ungare, dar nu sunt dovezi că o țară străină ar fi fost implicată în evenimentele din 1989.
  10. În ultimele sondaje, Ceaușescu rămâne cel mai apreciat conducător, peste regii care au realizat independența sau Unirea Principatelor și mult peste președinții post-revoluție.

 

Sursa foto: youtube.com

Lasă un răspuns