Țara cu o singură strategie

Țara cu o singură strategie

Dacă ne uităm la ultimii ani, se pare că România are o singură strategie funcțională, cea a achizițiilor militare. Este singurul domeniu care funcționează. Dacă îi întrebi pe militari, vor ști exact ce buget vor avea peste cinci ani și ce echipamente militare vor cumpăra atunci.

Pe final de an, am reușit să plătim câteva miliarde în avans pentru sistemele de rachete Patriot și în zilele următoare se vor semna contractele cu guvernele portughez și american pentru cele cinci avioane F-16 și pachetul logistic destinat lor.

Câteodată, ai impresia că nu se știe nici ce va fi peste șase luni.

Nu același lucru se întâmplă, din păcate, în alte domenii, precum sănătatea, învățământul sau transporturile. Chiar dacă există strategii, acestea nu sunt mediatizate intens și nu sunt puse în practică cu strictețe. Altfel nu s-ar justifica sumele înapoiate la buget de la unele ministere.

Nimeni nu știe sau nu spune ce va fi peste cinci ani în sănătate, transporturi sau învățământ. Oficialilor de la transporturi le vine greu să estimeze și darea în folosință a unei linii de metrou, aproape gata, cu atât mai mult să dea asigurări despre finalizarea rețelelei de autostrăzi sau modernizarea căilor ferate.

Asistăm la o dezvoltare inegală a societății, iar o armată puternică este eficientă dacă este susținută de o societate civilă puternică.

În caz contrar, indiferent cât de echipată și înzestrată este o armată, fără susținere economică și socială, aceasta are mici șanse de victorie. De multe ori, o societate doar cu sectorul militar dezvoltat, mai devreme sau mai târziu face implozie.

Fără o dezvoltare durabilă a infrastructurii, a economiei – inclusiv a industriei de armament, fără un învățământ performant, un sistem de sănătate eficient, populația va avea mereu alte priorități, de cele mai multe ori individuale, și nu va susține un efort de război în caz de nevoie.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns