Pensiile militare, luate în vizor

Pensiile militare, din nou pe tapet. Premierul Ludovic Orban  și vicepremierul Raluca Turcan au făcut declarații despre eliminarea pensiilor speciale și menținerea pensiilor militare.

Cu toate că fac parte din același guvern, cei doi au venit cu informații diferite, în timp ce vicepremierul a declarat că militarii și magistrații nu vor fi afectați de această schimbare legislativă, Ludovic Orban a contrazis-o și a declarat că doar militarii își vor menține pensiile de serviciu.

Raluca Turcan a mai greșit și bugetul pentru pensiile speciale, confundând leii cu euro.

Chiar dacă pensiile militare sunt în vigoare cu mult înainte de formarea statului român și astfel de pensii de serviciu sunt în toate armatele țărilor dezvoltate, și cu siguranță în toate țările membre NATO, acest subiect este pus constant în dezbaterea publică, laolaltă cu eliminarea pensiilor speciale acordate celorlalte categorii, precum parlamentari, funcționari parlamentari, magistrați, foști angajați ai Curții de Conturi etc.

Totul a început acum aproape 10 ani, când chiar președintele Traian Băsescu, care era și comandantul în funcție al forțelor armate, a venit cu acuzația că nu sunt bani pentru mărirea pensiilor publice din cauza celor militare și speciale și a etichetat veniturile pensionarilor militari ca nesimțite. Nu a venit cu o estimare clară, doar cu exemple de pensii ale unor magistrați militari și jigniri la adresa cadrelor militare.

Chiar dacă schimbarea legislației a fost un fiasco total, iar încercarea de a introduce pensiile militare după principiul contributivității a crescut bugetul acestora cu 30 de procente, răul fusese deja făcut.

De atunci, înaintea fiecărei campanii electorale, iar în România este mai tot timpul campanie electorală, se dezbate și problema pensiilor militare, băgate laolaltă cu cele speciale, precum ale magistraților, parlamentarilor, piloților și ale unor funcționari mai „speciali”.

Nu vreau să intru în istoria și justețea pensiilor militare. În România, pensii militare au fost acordate dinainte de domnia lui Cuza, dar asta nu este relevant. Relevant este că toate țările NATO și majoritatea celor non-NATO acordă pensii militare și este o regulă în rândul politicienilor acestor state să se abțină de la a târî armata în disputele lor electorale.

În România, această denigrare de aproape un deceniu a cadrelor militare a făcut să crească repulsia și invidia populației la adresa militarilor. Aproape că nu mai poți spune că ești general, ofițer, maistru militar sau subofițer, fără să primești o replică răutăcioasă despre veniturile tale.

În condițiile în care veniturile militarilor nu sunt cele mai mari din societate, un soldat profesionist pleacă de la minimul pe economie, în timp ce șeful armatei ajunge să se compare cu un secretar de primărie comunală și mult mai puțin decât un șef de la Poliția locală a Capitalei, indiferent că vorbim de soldă sau pensie, chiar nu văd această miză.

Conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, din august 2019, la stat salariul mediu net era în jur de 5.000 lei, în timp ce la privat era de aproximativ 3.000 de lei.

În condițiile în care pensia militară medie este de peste 3.000 de lei, mult sub venitul mediu de la stat și aproximativ egală cu venitul din privat, chiar cred că politicienii ar trebui să lase în pace subiectul pensiilor militare și să se concentreze pe alte domenii chiar dureroase pentru români: accidentele rutiere, poluarea din marile orașe, sănătatea, infrastructura, învățământul etc.

În plus, pensia medie militară este cea mai mică, mult sub cea a magistraților, de peste 18.000 de lei, a personalului aeronautic, de peste 10.000 de lei, a celor de la Curtea de conturi, de aproape 8.000 de lei, sau chiar decât a foștilor funcționari parlamentari care se ridică la peste 4.500 de lei.

 

Sursă foto: fortele terestre

One Comment

  1. Asa este ,armata este denigrată constant ,pentru a se fura banii de la pensii militare și a se da acoliților politici (Au furat totul și acum jefuiesc personalul armatei ~activ și pensionarii !

Lasă un răspuns