Cehia va achiziționa radare ELM-2084 MMR Iron Dome

Ministerul ceh al apărării a semnat un acord cu Ministerul israelian al apărării pentru achiziționarea a opt radare multirol ELM-2084 MMR Iron Dome în valoare de 125 milioane de dolari. Radarele vor fi livrate în perioada 2021-2023 de compania producătoare ELTA Systems Ltd. din cadrul Israel Aerospace Industries (IAI).

Un aspect important îl reprezintă partea de offset, acordul stipulând ca 30% din valoarea totală a contractului să fie investită în industria de apărare locală, astfel că anumite componente ale sistemelor radar vor fi produse în Republica Cehă.

Transferul de tehnologie va permite companiilor cehe să participe la proiectarea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța sistemelor radar pe toată perioada de utilizare a acestora. Totuși, anumite componente sensibile vor fi fabricate doar în Israel cum ar fi modulele radar, care încorporează tehnologie cu semiconductori GaN (arseniură de galiu), precum și camioanele și plase de mascare.

ELM-2084 MMR (Multi-Mission Radar) Iron Dome  este un radar multimod 3D mobil de tip AESA (Active Electronically Scanned Array/radar cu rețea de antene fazate cu baleiaj electronic de tip activ) care lucrează în banda S și este destinat misiunilor de apărare aeriană (AD/Air defence) și cercetării de artilerie – WLR (Artillery Weapon Location/descoperirea sistemelor de artilerie adverse) .

În modul de lucru AD, radarul poate descoperi și clasifica toate tipurile de ținte aeriene și generează în timp real imaginea situației aeriene-ASP (Air Situation Picture). În modul de lucru WLR detectează și urmărește traiectoria de zbor a proiectilelor de artilerie, bombelor de aruncător și rachetelor; sistemul localizează pozițiile de tragere adverse, calculează punctul de impact al proiectilelor și sprijină executarea focului de contrabaterie.

Având o bogată experiență de luptă la activ (90% rată de interceptare și peste 1.500 de proiectile distruse), radarul ELM-2084 MMR Iron Dome poate funcționa ca radar de conducere a focului – FCR (Fire Control Radar) pentru sistemele antiaeriene/antirachetă israeliene IRON DOME (nivelul 1 – interceptarea proiectilelor cu rază scurtă de acțiune 4-70km) și DAVID SLING (nivelul 2 – interceptarea proiectilelor și rachetelor cu rază scurtă de acțiune între 70 și 250 km). Nivelul 3 al sistemul antiaerian/antirachetă stratificat al Israelului este reprezentat de interceptoarele Arrow-2, Arrow-3 și Barak-8 destinate lovirii rachetelor cu rază lungă de acțiune.

ELM-2084 MMR Iron Dome  poate descoperi și monitoriza până la 1.100 de ținte aeriene (distanța maximă de descoperire este de 475 km). În modul WLR, sistemul are o bătaie maximă de până la 100 km și poate monitoriza până la 200 de ținte terestre/min. (cu o precizie de 0,3% în localizarea pozițiilor de tragere adverse).

Sistemul este aerotransportabil, poate fi operat de la distanță și dispune de rezistență sporită la acțiunile de bruiaj adverse.  Până în prezent, IAI a livrat peste 100 de sisteme radar Iron Dome în 9 țări din întrega lume (Canada, India, Israel, Singapore, etc).

 

Sursă foto: IAI.

Lasă un răspuns