Lucruri mai puțin știute despre parada militară

Lucruri mai puțin știute despre parada militară. 

În fiecare an, de Ziua Națională, militarii organizează paradă militară în București și ceremonii și defilări în orașele mari din România.

Publicul este încântat de precizia militarilor și forța degajată de echipamentele militare, dar de cele mai multe ori nu știe ce se ascunde în spatele celui mai mediatizat eveniment al anului.

Pregătirea pentru paradă începe cu mult înainte de data de 1 decembrie.

Tehnica participantă este dusă în bazele de întreținere cu câteva luni înainte pentru mentenanță, verificări și retușuri la vopsea. Aici, tehnicienii fac lucruri imposibile și unele echipamente vechi și de 40 de ani par ca noi și vor funcționa impecabil indiferent de temperatura de afară.

Militarii încep și ei pregătirile pentru defilare cu aproape două luni înainte. Prima dată vor fi formate detașamentele, ținându-se în principal cont de înălțime. Militarii vor exersa de la instrucția de front individuală pană la cea în cadrul detașamentelor de paradă.

În ultimele săptămâni, militarii și tehnica sunt aduși în București. Aici, vor continua pregătirile pe terenurile de instrucție ale unităților unde sunt cazați, dar vor face și antrenamente întrunite pe terenul din Ghencea. În trecut, militarii au botezat acest câmp de instrucție Maracana, după celebrul stadion din Brazilia.

Scopul principal al instrucției din Ghencea este sincronizarea perfectă a detașamentelor din diferite structuri, cu pregătire militară deloc asemănătoare, deoarece la paradă, pe lângă militarii din MApN, participă și personal din MAI, SRI, ANP, dar și din alte țări.

Totodată, trebuie ajustate distanța dintre blocurile de paradă și viteza diferitelor mijloace tehnice și a detașamentelor călare pentru a nu se crea blocaje.

După definitivarea tuturor detaliilor și remedierea și a celor mai mici inadvertențe, se face cel puțin o trecere la Arcul de Triumf. Aici se verifică inclusiv sincronizarea aeronavelor. Se mai acordă atenție sporită locurilor de staționare și a celor de defluire.

Cu toată pregătirea minuțioasă, în fiecare an se ivesc probleme care trebuie rezolvate pe loc.

Sunt oameni cu mijloace tehnice de rezervă pregătiți pentru a înlocui un militar căruia i s-a făcut rău sau tehnica cu probleme. În cazul în care se strică echipamente grele pe axa de rulare, sunt pregătite mijloace de tractare.

Eforturi considerabile fac și specialiștii din aviație care trebuie să facă față unei presiuni imense. Pe lângă condițiile meteo, care pot îngreuna evoluția aeronavelor, numărul redus de avioane le dă uneori bătăi de cap organizatorilor.

Conform datelor făcute publice de armata americană, avioanele F-16 au un procent de operativitate un pic peste 70 de procente. Dacă luăm în calcul că noi avem doar 12 astfel de avioane, asta înseamnă că maxim nouă aparate sunt disponibile la un moment dat. Acestea, de multe ori, trebuie împărțite între misiunile curente, parada de la București și ceremonia de la Alba-Iulia.

Anul acesta, aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor, dintre care 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere, și aproximativ 200 de mijloace tehnice vor participa duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Funcție de condițiile meteorologice, vor evolua și peste 50 de aeronave.

Să ne bucurăm de spectacol și să-i felicităm pe militari pentru efortul depus!

 

Sursă foto: Eugen Mihai, mapn.ro

Lasă un răspuns