Administrația Trump va da mai puțini bani la NATO

Administrația Trump va da mai puțini bani la NATO. Cu o săptămână înainte de Summitul NATO din Londra, care va marca 70 de ani de la înființarea Alianței, administrația Trump reduce contribuția la bugetul colectiv al NATO, de la 22% la 16%, aproximativ cât plătește Germania, care are o economie mult mai mică, conform unui articol din CNN.

Acest lucru se întâmplă deoarece aliații au decis în această săptămână o nouă formulă de împărțire a costurilor, în urma căreia contribuțiile europenilor și ale Canadei cresc, în timp ce ale americanilor scad.

Oricum, este mai degrabă o mișcare simbolică, deoarece NATO are un buget colectiv destul de mic, până în două miliarde de euro, bani necesari pentru administrarea comandamentelor, cercetare, investiții, unele operații militare etc. Ca o comparație, bugetul tuturor țărilor membre NATO este de aproximativ un trilion de euro.

Donald Trump a făcut presiuni asupra aliaților pentru a crește bugetul pentru apărare la cel puțin 2% din PIB, dar doar opt țări din 29 au atins această cerință. Totodată, președintele american vrea și o contribuție financiară mai mare din partea țărilor care găzduiesc baze militare americane.

Tot mai mulți analiști sunt îngrijorați de viitorul Alianței Nord-Atlantice, în condițiile în care disensiunile dintre liderii statelor care o compun sunt tot mai accentuate. În acest moment, NATO funcționează pe timp de pace, dar va fi eficientă și în caz de conflict?

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns