Modernizarea Forței NATO de avioane AWACS

NATO și compania Boeing au semnat un acord privind modernizarea flotei de avioane de alarmare timpurie și control aerian aeropurtat E-3 Sentry-AWACS (Airborne Warning & Control System) în valoare de 1 miliard de dolari.

Acordul a fost semnat de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg și de președintele companiei Boeing International, Sir Michael Arthur, pe aeroportul Melsbroek, Bruxelles.

În prezent, Forța NATO de avioane AWACS (NAEW&C Force), proprietate comună a membrilor Alianței, înființată în 1982, se află dislocată în baza aeriană NATO de la Geilenkirchen din Germania și cuprinde 14 aparate.

În afară de NATO, aparatele E-3 AWACS se mai află în dotarea forțelor aeriene din Arabia Saudită (5), Australia (6), Coreea de Sud (4), Franța (4), Japonia (4), Marea Britanie (6), Turcia (4) și SUA (31).

Avionul E-3 AWACS este ușor de recunoscut după masivul radom rotativ (cu diametrul de 9m) montat la circa 3m desupra fuselajului și care conține radarul AN/APY-1/2 dezvoltat de firma Northrop Grumman.

Radarul este de tip AESA (Electronically scanned array radar/radar cu rețea de antene fazate cu baleiaj electronic de tip activ) are o acoperire de 360⁰, poate opera în orice condiții meteo și poate detecta țintele aeriene care evoluează la joasă altitudine de la 400 km și aparatele de zbor care operează la altitudini medii și mari de la peste 650 km.

În condiții normale, un avion AWACS are o autonomie de peste 8 ore și poate supraveghea o zonă de aprox. 312.000 km², iar trei aparate pot acoperi întreaga zonă a Europei Centrale.

Echipajul navigant este format din 4 persoane, la care se adaugă 13-18 operatori radar și controlori aerieni. Personalul care încadrează Forța NAEW&C este asigurat din cele 16 țări participante la Programul NAPMO (NAEW&C Programme Management Organisation): Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.

Avioanele AWACS asigură sprijinul pentru executarea misiunilor de: management al spațiului aerian, sprijin aerian nemijlocit (CAS), căutare-salvare prin luptă (CSAR), cercetare maritimă, operații antipiraterie și asistență pentru înlăturarea urmărilor dezastrelor.

Avioanele E-3 Sentry (AWACS) au o greutate maximă la decolare de 152 tone, o rază de acțiune de peste 9.200 km și pot opera până la un plafon de 10.700 m.

Primul zbor al avionului a fost efectuat în 1977, iar costul unui astfel de aparat poate ajunge la 350 milioane de dolari.

Programul de modernizări va asigura dotarea aparatelor cu tehnologie modernă pentru a-și menține capacitatea operațională completă și sprijinirea misiunilor Alianței până în anul 2035, când se preconizează retragerea acestor avioane din serviciul activ.

Sursă foto: NATO.

Lasă un răspuns