Mali: 13 militari francezi morți în urma ciocnirii a două elicoptere

Mali: 13 militari francezi morți în urma ciocnirii a două elicoptere

Treisprezece militari francezi și-au pierdut viața în Mali, în seara zilei de luni, după ce două elicoptere s-au ciocnit, conform ministerului francez al apărării.

Militarii participau la o misiune de luptă împotriva grupurilor insurgente și încă nu se știe cauza care a dus la ciocnirea elicopterelor. Din primele informații, cele două elicoptere erau de tipul Tigre și Cougar.

Aproximativ 4.500 de militari francezi se află în regiunea Sahel din Mali, unde violențele militanților al-Qaida și Stat Islamic s-au intensificat în ultimii ani.

Acest accident ridică la 38 numărul militarilor francezi ucişi în Mali de la începutul intervenţiei franceze în această ţară din Sahel, în 2013, prin Operaţiunea Serval.

 

Și România are un detașament de 120 de militari de la forțele aeriene care operează patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM.

În cei șase ani de misiune, aproape 180 de membri ai trupelor ONU au fost uciși. Situația de securitate în Mali s-a înrăutățit în ultimii ani din cauza creșterii numărului de atacuri ale grupurilor islamiste asociate cu grupările teroriste Al-Qaeda și Stat Islamic asupra forțelor guvernamentale și ONU.

MINUSMA a început pe 25 aprilie 2013, sub Rezoluția 2100 a Consiliului de securitate, având principala misiune stabilizarea țării după Rebeliunea tuaregilor din anul 2012, când insurgenții din nord, printre care și o grupare Al-Qaeda,  au preluat controlul regiunilor Gao, Kidal și Timbuktu, care reprezintă doua treimi din suprafața țării, cu doar 10% din populație.

În prezent, personalul ONU din Mali numără 15.500 de oameni, din peste 50 de state, dintre care 11.680 sunt militari și 1770 polițiști, ceilalți fiind civili, ofițeri de stat major sau voluntari. Bugetul misiunii ONU este de aproximativ un milliard de dolari pe an.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns