Contracte de miliarde de dolari pentru EAU

Salonul aeronautic din Dubai, desfășurat în perioada 17-21 noiembrie 2019, a consemnat încheierea mai multor contracte de achiziție în valoare de miliarde de dolari pentru Forțele aeriene ale Emiratelor Arabe Unite (EAU).

A doua țară ca populație în cadrul Consiliului de cooperare al Golfului, EAU dispune de una dintre cele mai puternice forțe aeriene din regiune, fiind echipată cu avioane F-16 E/F Block 60 Fighting Falcon (versiunea Desert Eagle pentru EAU), Mirage 2000-9 sau elicoptere AH-64 Apache și AW-139.

Printre cele mai importante contracte se numără și cel al companiei franceze Dassault Aviation care și-a asigurat un contract de 463 mil. $ pentru modernizarea a 30 de aparate Mirage 2000-9, din totalul de 60 aflate în serviciul EAU (3 escadrile).

Pentru asigurarea de servicii de mentenanță la munițiile utilizate de avioanele Mirage 2000-9, MBDA a semnat un contract în valoare de 350 mil. $.

Lockeheed Martin va asigura un pachet de modernizare pentru flota de aparate F-16 E/F Block 60 Desert Eagle (78 aparate), în valoare de 25 mil. $, precum și simulatoare de pregătire pentru F-16 în valoare de 180 mil. $.

Și alte firme au agățat contracte mai mici: Abu Dhabi Autonomous Systems Investments Company (Adasi) va furniza sisteme aeriene fără echipaj și mentenanța acestora în valoare de 45 mil. $, iar rușii de la KBP vor furniza piese de schimb pentru cele 50 de sisteme antiaeriene Pantsir S1 (codificare NATO: SA-22 Greyhound) în valoare de 4,5 mil. $.

EAU își mai dorește și achiziționarea a încă trei Airbus A330 MRTT (Multi-Role Tanker Transport/avioane multirol pentru realimentarea în aer și transport), suplimentar față de cele trei aparate aflate deja în dotare.

Totuși, se pare că suedezii de la Saab au dat lovitura cea mai tare în Dubai. Forțele aeriene și de apărare antiaeriană ale EAU au anunțat că se află într-un stadiu final de negocieri cu compania suedeză privind furnizarea a două avioane de alarmare timpurie și control aerian – AEW&C (Airborne Early Warning&Control) GLOBALEYE.

Contractul pentru cele două sisteme AEW&C GLOBALEYE, evaluat la circa 1 miliard de $, vine în completarea contractelor anterioare semnate la Dubai Airshow 2015 (pentru două avioane GLOBALEYE) și de la începutul anului 2017 (pentru un aparat).

Sistemul  AEW&C GLOBALEYE este instalat pe un avion de afaceri Bombardier Global 6000, dispune de un radar pentru cercetare aeriană ERIEYE ER (Extended Range/cu rază de acțiune extinsă) de tip AESA (active electronically scanned array/radar cu rețea de antene fazate cu baleiaj electronic de tip activ), în greutate de peste 1 tonă și dispus deasupra avionului, având o distanță de cercetare de 450km, cu posibilități de detecție a rachetelor balistice și rezistent în condiții de bruiaj.

Alte echipamente din dotarea aparatului includ radarul de supraveghere maritimă Seaspray 7500E, dispus sub avion, dezvoltat de firma italiană Leonardo, și o turelă cu senzor EO/IR (electronooptic și infraroșu), precum și echipamente SIGINT (Signal Intelligence) pentru interceptarea comunicațiilor.

Sursă foto: Saab.

Lasă un răspuns