RQ-4D Global Hawk pentru Programul de Supraveghere Terestră al NATO

Primul din cele cinci vehicule aeriene fără echipaj (UAV/Unmanned Aerial Vehicles) destinate să acționeze la altitudini mari și cu autonomie mare de zbor (HALO/ High-Altitude Long-Endurance) RQ-4D Global Hawk a aterizat la viitoarea bază operațională a acestor aparate de la Sigonella, Italia în data de 20 noiembrie a.c.

Aparatele RQ-4D Global Hawk vor face parte din Programul de Supraveghere Terestră al NATO – AGS (Alliance Ground Surveillance) la care au contribuit 15 țări – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și SUA. Aparatele vor fi deținute în comun și vor putea fi utilizate de toate statele membre NATO, care vor avea acces la toate informațiile obținute de AGS.

Achiziționarea aparatelor UAV RQ-4D Global Hawk reprezintă un reper important în cadrul acestui program NATO care și-a propus dotarea țărilor membre cu un sistem care să poată acționa în orice condiții meteo și să poată transmite informații aproape în timp real, monitorizând zone întinse terestre și maritime.

Sistemul va fi folosit în executarea unei game variate de misiuni cum ar fi protejarea trupelor proprii și a populației civile, controlul frontierelor, siguranță maritimă și asistență umanitară.

Aparatele RQ-4D Global Hawk Block 40 sunt echipate cu radar multimod MP-RTIP (Multi-Platform Radar Technology Insertion Program), practic un radar cu rețea de antene fazate și baleiaj electronic de tip activ – AESA (active electronically scanned array) care lucrează în banda X și cuprinde mai multe moduri de operare cum ar fi descoperirea și indicarea țintelor terestre mobile – GMTI (ground moving target indicator), cercetarea după repere primite, descoperirea și indicarea țintelor multiple sau cercetarea terenului cu echipamente de înaltă rezoluție.

În afară de componenta RQ-4D Global Hawk, programul AGS mai cuprinde stațiile terestre mobile și aerotransportabile europene necesare operatorilor pentru recepția, procesarea și exploatarea informațiilor obținute.

Dezvoltate de compania Northrop Grumman, aparatele RQ-4D Global Hawk pot supraveghea continuu o zonă timp de 32 de ore, au o rază de acțiune de peste 20.000 km și pot opera de la o altitudine maximă de 20.000 m.

Sursă foto: NATO.

Lasă un răspuns