Dacă viața celor apropiați ar depinde de președinte, cine-ai vrea să fie la Cotroceni?

Dacă viața celor apropiați ar depinde de președinte, cine-ai vrea să fie la Cotroceni?

Președintele nu construiește autostrăzi, spitale sau școli, dar în caz de criză și război ia decizii de care depinde viața a milioane de români.

S-a intrat în linie dreaptă pentru alegerea președintelui României și automat a comandantului forțelor armate. Chiar dacă atribuțiile președintelui sunt clar reglementate, campania electorală a fiecărui candidat s-a axat mai mult pe problemele ce țin de Guvern, precum sănătate, învățământ, investiții, infrastructură, justiție. Rareori s-au atins domenii precum apărarea sau relațiile externe.

Pentru mulți români, să fii președinte în timp de pace e mai degrabă o funcție de reprezentativitate: te plimbi, participi la ceremonii și reuniuni, te vezi cu oficiali din alte țări, îi împaci pe politicienii români, ai poliție cu girofar să nu stai la semafor și ambuteiaje. Alții au așteptări însă mai mari, referitoare la creșterea veniturilor, salvarea pădurilor, reducerea poluării etc, chiar dacă toate astea nu intră în atribuțiile constituționale.

Când vine însă vorba de criză sau război, situația se schimbă.

Un bun președinte și comandant al forțelor armate trebuie să fie un lider, bun orator, să inspire, să aibă relații personale cu ceilalți șefi de state care ne pot sprijini, să aibă experiență militară și cunoștințe și aptitudini de diplomat.

De acțiunile și deciziile președintelui în astfel de situații depinde traiul și viața a milioane de români.

Un președinte responsabil trebuie să se îngrijească încă din timp de pace de dotarea, instruirea și starea de spirit a armatei, industria națională de armament, dezvoltarea infrastructurii militare, alianțele militare și relațiile externe.

De multe ori, candidații la președinție nu se remarcă prin calități excepționale. Tocmai de aceea, ei sunt ajutați de funcționari specialiști pe diferite domenii, pentru a face față celor mai imprevizibile situații.

Ar fi fost util pentru alegători, dacă fiecare candidat și-ar fi prezentat, în campania electorală, și echipa pe care o va lua la Cotroceni dacă va câștiga.

De data aceasta, alegătorii au avantajul că-i cunosc destul de bine pe cei doi candidați, prin prisma funcțiilor avute, de președinte, respectiv premier.

Rămâne să vedem în zilele următoare în cine își vor pune românii speranța pentru următorii cinci ani.

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns