Poliția degeaba a României

Poliția degeaba a României. Este pentru prima dată când polițiști sunt bătuți, dezarmați și ținuți în genunghi cu propriile pistoale la tâmplă de către clanuri mafiote.

Asta se întâmplă după alte derapaje, precum reținerea fostei conduceri a Academiei de Poliție pentru șantaj sau stabilirea unei parole date de un partid politic pentru a intra într-un oraș unde era o activitate politică.

Ministrul de interne vrea să rezolve problemele de imagine ale poliției prin schimbarea denumirii în Poliția Națională, dar asta nu ar rezolva și problemele acestei instituții.

Principalele cauze ale scăderii prestigiului acestei structuri extrem de importante în păstrarea ordinii publice o constituie managementul defectuos, subordonat politicului, corupția răspândită la toate nivelurile și deprofesionalizarea personalului.

Este de ajuns să-i urmărești pe polițiștii de la rutieră într-o intersecție și-ți dai seama că ei doar fluidizează traficul, nu impun și respectarea legii: șoferii trec pe galben și roșu, pe linia de tramvai, pe interzis etc.

Dar ei asta au făcut inclusiv cu ultimii miniștri, unde crearea culoarelor libere în trafic era misiunea lor principală. Blocau jumătate de București ca anumiți miniștri să circule cu viteza permisă doar pe autostradă, într-un oraș sugrumat de ambuteiaje.

Ministrul de interne ar trebui mai degrabă să propună un set de măsuri pentru reformarea acestei instituții. Multe ar putea să le ia de la armată, unde sunt reguli clare de ocupare a funcțiilor de conducere, cu condiționări stricte privind studiile și experiența, delimitări legale între atribuțiile profesionale și ordinele politicienilor, încadrarea prin filiera indirectă doar a posturilor administrative, scoaterea direcțiilor de protecție internă și anticorupție de sub papucul politicului și puse să-și facă treaba și să identifice problemele interne etc.

În acest moment, majoritatea șefilor sunt nepregătiți, numiți politic, unii au legături la limita legii cu clanurile interlope și mai degrabă le protejează pe acestea, pentru foloase materiale, decât să-i apere pe cetățeni, iar tragedia de la Caracal a scos în lumină această practică demnă mai degrabă de state eșuate, precum Mexic, Columbia și nu de state europene cu pretenții.

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns