Rachete antitanc Spike MR comandate pentru armata germană

Biroul federal pentru înzestrare, tehnologie informațională și asistență a Bundeswehr – BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) a comandat 1.500 rachete Spike MR și cîteva sute de lansatoare portative ICLU (Integrated Control Launch Unit/ unitate integrată de dirijare și lansare) de la EUROSPIKE pentru armata germană.

EUROSPIKE reprezintă o inițiativă de colaborare dintre firma israeliană Rafael și companiile germane Diehl Defence and Rheinmetall Electronics pentru producerea rachetelor Spike, cunoscute în cadrul armatei germane ca MELLS (MEhrrollenfähige Leichte LenkflugkörperSystem) – Sistemul de rachete antitanc ușoare multirol. În afara de varianta portativă, armata germană mai utilizează varianta Spike LR (Long Range-cu rază lungă de acțiune) montată pe vehiculele blindate Puma, Wiesel și Marder.

Compania israeliană a declarat că rachetele și lansatoarele vor fi produse în Germania, în concordanță cu politica globală a companiei de colaborare cu firmele din industria de apărare locală, ceea ce înseamnă transfer de tehnologie și locuri de muncă nou create. Comanda recentă este prima de acest gen în cadrul contractului cu EUROSPIKE și permite armatei germane să continue achiziționarea de rachete Spike în anii următori.

Diferitele variante ale rachetei antitanc Spike au fost produse în peste 30.000 de exemplare și sunt utilizate de 33 de armate ale lumii, dintre care 18 țări NATO (Cehia 500 Spike LR, Polonia peste 2.600 de rachete Spike LR, etc). Peste 5.000 de rachete Spike au fost trase în timpul unor operații, precum și în cadrul antrenamentelor și demonstrațiilor.

Spike este o rachetă antitanc complet automatizată (”fire and forget”), care  dispune de un cap de dirijare după imagine IR (IIR/imaging IR) și încărcătură de luptă cumulativă în tandem pentru distrugerea tancurilor echipate cu plăci suplimentare de blindaj reactiv-exploziv ERA/Explosive Reactive Armour. Angajarea țintei se poate face atât frontal, cât și prin lovirea părții superioare a obiectivului (turela unui tanc, de exemplu) prin procedeul fixării pe țintă după lansare – LOAL (Lock on After Launch).

România a achiziționat în perioada 2015-2017, circa 3.000 de rachete Spike în valoare de peste 150 milioane de euro, în diferite variante: Spike LR – în cadrul instalației de lansare (cu 2 rachete containerizate) montate pe turela OWS-25 R de pe mașina de luptă a infanteriei MLI-84  M ”Jderul” (2.000 buc. achiziționate, având o bătaie de 4 km); Spike ER – care echipează elicopterul destinat luptei antitanc IAR-330 Puma SOCAT (1.000 buc. achiziționate, având o bătaie de 8 km) și Spike MR, varianta portativă, cu bătaie de 2 km.

 

Sursă foto: Rafael.

Lasă un răspuns