Proiectul TWISTER

Consiliul Uniunii Europene a adoptat în data de 12 noiembrie a.c. o listă actualizată a 13 proiecte care urmează să fie realizate în cadrul inițiativei PESCO (PErmanent Structured COoperation/Cooperarea Structurată Permanentă) la care participă 25 de națiuni europene.

Decizia ridică la 47 numărul de proiecte aflate în prezent în desfășurare, România participând la 12 dintre acestea și deținând rolul de națiune coordonatoare în cadrul a 2 proiecte, referitoare la: Centrele de instruire pentru apărare CBRN (chimice, biologice, radiologice și nucleare) și Rețeaua Uniunii Europene de Centre de scafandri.

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte aprobate PESCO și sprijinite de Fondul european de apărare (EDF-European Defence Fund) este TWISTER/Timely Warning and Interception with Space-based TheatER surveillance – și se referă la o inițiativă pentru dezvoltarea unui sistem de Avertizare oportună și interceptare a țintelor cu ajutorul mijloacelor de supraveghere regională plasate în spațiu.

În cadrul proiectului TWISTER vor participa cinci țări europene – Franța (ca națiune coordonatoare), Italia, Spania, Olanda și Finlanda – și va urmări dezvoltarea unui sistem de supraveghere și avertizare timpurie plasat în spațiul cosmic și a unor interceptoare endoatmosferice (în interiorul atmosferei) până în anul 2030.

Interceptoarele vor fi în măsură să distrugă rachete de croazieră hipersonice, vehicule-planoare hipersonice și rachete balistice cu rază intermediară de acțiune cu posibilități de manevră pe traiectorie, precum și viitoarele avioane de luptă (cu sau fără echipaj).

Proiectul de dezvoltare a viitoarelor interceptoare va integra atât sisteme terestre și navale deja existente, cât și cele care vor fi dezvoltate de țările participante.

Lasă un răspuns