Capabilitățile antidrone ale sistemului Mistral 3

Compania multinațională MBDA a demonstrat recent în cadrul unor trageri demonstrative noile capabilități antidrone ale sistemului de rachete antiaeriene portative MISTRAL 3 prin interceptarea unei ținte aeriene la distanța de peste 7 km. Tragerile demonstrative au fost desfășurate asupra unui avion-țintă Mirach 40 și au fost executate de un lansator dublu Atlas-RC instalat pe un vehicul ușor.

Instalația de lansare a beneficiat de informații despre țintă de la un sistem radar Giraffe 1-X dezvoltat de Saab, echipamente de monitorizare în IR sau camere TV operate de la distanță, toate coordonate de o unitate de comandă și control Licorne.

Sistemul de rachete antiaeriene MISTRAL este complet automatizat (”fire and forget”) are o greutate de aproape 20 kg și poate atinge viteze de 930 m/s (Mach 2,7). Diametrul mare al rachetei (90 mm) permite integrarea unui cap de căutare cu 40% mai mare decât al altor sisteme similare și a unei încărcături de luptă de 3kg. Dispune de un cap de căutare după imagine IR și rezistență sporită la contramăsuri în IR (capcane termice)

În privința manevrabilității, racheta poate atinge suprasarcini de 30g, sistemul fiind prezentat ca având o probabilitate mare de succes în lovirea țintei de 97%. Există și versiuni navalizate ale sistemului (sub denumirea Sadral sau Simbad) și poate fi instalat și pe elicoptere.

În afara țintelor tradiționale (avioane, elicoptere), caracteristicile sistemului permit și angajarea unor ținte cu amprentă în IR scăzută, cum ar fi vehicule aeriene fără echipaj (UAV), sau rachete echipate cu motor turboreator până la o înălțime de 5 km.

Rachetele antiaeriene portative MISTRAL cu rază scurtă de acțiune se află în prezent în dotarea Franței și a altor 31 state, printre care și Serbia, care în iulie 2019 a comandat 18 lansatoare și 50 de rachete.

 

Sursă foto: MBDA.

Lasă un răspuns