Și dacă Macron are dreptate și NATO chiar are nevoie de ajutor?

Și dacă Macron are dreptate și NATO chiar are nevoie de ajutor?

Mulți lideri din NATO au criticat declarația președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a spus că Alianța Nord-Atlantică este în moarte cerebrală. Dar declarațiile în urma întâlnirii de miercuri, dintre președintele SUA Donald Trump și liderul turc Recep Tayyip Erdogan, mai degrabă îi dau dreptate.

Chiar dacă divergențele dintre cele două state s-au acutizat după ce Turcia a cumpărat sistemul de rachete rusesc S-400 și au atacat aliații americani kurzi din Siria, Donald Trump analizează relația dintre cele două state doar din punct de vedere economic. El a declarat că cele două state intenționează să crească comerțul cu produse americane de la 24 miliarde de dolari, cât a fost în 2017, la aproape 100 de miliarde.

Ori, președintele Franței, Emmanuel Macron, a subliniat că unele din cauzele slăbirii Alianței sunt tocmai dorința exagerată a președintelui Trump de a trata situațiile dintre state doar din perspectiva câștigurilor americane, precum și unele acțiuni ale liderului turc.

Regimul lui Erdogan este criticat de mulți congresmeni americani, printre altele, de arestarea jurnaliștilor, a oponenților politici și a reprezentanților minorităților, considerându-se că guvernul turc a încarcerat peste 80.000 de cetățeni și au eliberat din funcții publice peste 130.000 de persoane. Dintre acestea, câteva sute au fost piloți militari, la un moment dat Turcia fiind nevoită să recheme în activitate piloții pensionați.

Erdogan mai este acuzat de relațiile foarte apropiate cu Rusia, un inamic declarat al NATO. Putin și Erdogan s-au întâlnit deja de trei ori anul acesta și și-au declarat intenția de a dezvolta relațiile militare și economice între cele două state.

Chiar dacă, politic și strategic, SUA sunt mai puternice în cadrul NATO decât separat, la sfârșitul anului trecut au apărut informații că Donald Trump a dorit ieșirea țării din alianță.

Unitatea șubredă a liderilor țărilor membre NATO a și permis creșterea agresivității Federației Ruse în zonă, care duce un intens război informațional, se implică ilegal în alegerile din statele membre NATO și agenți ai serviciului rus de informații militare chiar au executat un atac cu arme chimice într-o localitate din Marea Britanie.

Rusia ocupă teritorii din Georgia, Ucraina și Republica Moldova și este clar că alianța nu are nicio strategie eficientă pentru a corecta acest lucru.

Această criză de fermitate și unitate a membrilor alianței s-a manifestat și în cea mai grea și lungă misiune, cea din Afganistan, unde țări mici, chiar partenere, precum Georgia, au avut la un moment dat o implicare mai mare decât țări NATO cu pretenții.

NATO, așa cum este în acest moment, nu mai sperie pe nimeni și nu mai reprezintă o pavăză împotriva agresiunii ruse. Sunt țări membre NATO care au relații militare și economice mai strânse cu Rusia decât cu alt membru al alianței.

Singura alternativă eficientă a alianței este relansarea.

Alianța Nord-Atlantică trebuie să se reinventeze în jurul unor principii clare și a unor valori comune ce trebuie apărate.

O alianță unită în jurul unor valori democratice comune ce susțin libertatea de exprimare, statul de drept, piața liberă etc ar trebui să primeze și, eventual, statele care încalcă aceste valori să fie corectate.

Fără o democrație reală vor apărea lideri politici populiști care vor dori să aibă o relație specială cu Rusia sau China pentru a fi ajutați să nu-și piardă puterea și privilegiile.

O strategie comună fermă împotriva agresiunii Rusiei ar fi un alt pas important. Este clar că sancțiunile economice nu au niciun efect. Țările din est au trecut la o poziție defensivă, cu ajutor american, în timp ce țările vestice mimează implicarea.

De asemenea, ar trebui făcute eforturi susținute pentru limitarea dependenței energetice față de est, inclusiv prin susținerea proiectelor de infrastructură care ar aduce gaze din alte regiuni.

Țările NATO, în special cele europene, ar trebui să fie mai implicate în susținerea statelor ex-sovietice pentru a instaura democrații solide și a le scoate de sub influența Rusiei.

Altfel, se va discuta mult, va trece summit după summit, se vor lua în continuare măsuri de asigurare a aliaților din est fără o garanție fermă de securitate, iar pe termen lung Alianța Nord-Atlantică își va pierde relevanța în fața influenței tot mai agresive în zonă a Rusiei și Chinei.

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns