Sistemul de supraveghere maritimă MQ-9 GUARDIAN  

În luna decembrie 2019, compania General Atomics Aeronautical Systems Inc (GA-ASI) va demonstra unor țări europene capabilitățile de supraveghere maritimă ale aparatului de zbor pilotat de la distanță (RPA/Remotely Piloted Aircraft) MQ-9 Guardian.

În cadrul unor zboruri demonstrative care vor avea loc în apropierea bazei aeriene grecești de la Larissa, GA-ASI va prezenta și posibilitățile sistemului de la bord pentru descoperirea și evitarea aeronavelor – DAA (Detect And Avoid), capabilitate destinată prevenirii ciocnirii dintre un RPA MQ-9 Guardian și un aparat de zbor civil.

Oferta și zborurile demonstrative ale GA-ASI vin în întâmpinarea cererii crescânde din partea mai multor țări europene pentru achiziționarea unui sistem de supraveghere maritimă la un preț acceptabil și cu o autonomie îndelungată (35 de ore pentru MQ-9 Guardian), în măsură să înlocuiască vechile aparate de patrulare maritimă P-3 Orion (aflate în dotarea Greciei, Germaniei, Spaniei ș.a.).

Aparatul care va efectua zborurile demonstrative din Grecia execută în mod curent operații de supraveghere maritimă în folosul Departamentului american pentru securitate internă.

Sistemul DAA din dotarea MQ-9 Guardian este echipat cu un radar de cercetare aeriană DRR (Due Regard Radar) special dezvoltat pentru a permite unui RPA să efectueze zboruri în spațiul aerian internațional și care cuprinde două elemente principale: un radar AESA (Active Electronically Scanned Array/ radar cu rețea de antene fazate cu baleiaj electronic de tip activ) care permite descoperirea și urmărirea mai multor avioane aflate în zbor și un ansamblu de dispunere a sistemelor electronice ale radarului – REA (Radar Electronics Assembly)

Sistemul de alertă trafic și de evitare a coliziunii – TCAS II (Traffic Alert and Collision Avoidance System) și cel de supraveghere automată dependentă și comunicare a datelor – ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) sunt responsabile cu descoperirea și evitarea coliziunii cu aparatele de zbor civile aflate în apropierea MQ-9 .

GA-ASI a precizat că demonstrațiile vor include și prezentarea radarului multimod de cercetare maritimă SeaVue dezvoltat de firma Raytheon care dispune și de modul de lucru ca radar cu apertură sintetică inversă (ISAR).

În plus, MQ-9 Guardian va fi echipat cu un receptor pentru sistemul de identificare automată – AIS (Automatic Identification System), precum și cu echipamente electronooptice și în infraroșu (EO/IR) pentru descoperirea de la mare distanță a vaselor de suprafață.

MQ-9 Guardian poate atinge un plafon de peste 13.000m, are o rază de acțiune de peste 10.000 km și poate fi dotat cu echipamente de luptă radioelectronică sau pentru interceptarea comunicațiilor.

Lasă un răspuns