Ziua Veteranilor: vor primi aceștia rentă viageră?

Ziua Veteranilor: vor primi aceștia rentă viageră?

În România, veteranii din cel de-Al Doilea Război Mondial și cei din teatrele de operații sunt serbați diferit și au drepturi diferite.

Nicolae Ciucă, fost șef al armatei și actual ministru al apărării, a promis, într-un interviu acordat jurnalistului Radu Dobrițoiu de la RRA, cu puțin timp înainte de a-și lua mandatul în primire, că militarii care au participat la misiuni externe de luptă ar putea beneficia de anumite drepturi, inclusiv de o rentă viageră și că susține proiectul de lege propus de Asociaţia Veteranilor din Teatrele de Operaţii.

„În mare sunt elementele de recunoaştere a statutului, sunt elementele de scutire de impozit, o anumită solda lunară, un fel de rentă pe care militarii o primesc şi după ce ies la pensie sau trec în rezervă, sunt câteva chestiuni care în momentul de faţă sunt la nivelul de proiect şi ele urmează să fie concretizate”, a spus Nicolae Ciucă.

În ultimii 25 de ani, militarii români au ocupat aproape 50.000 de posturi în misiuni internaționale, iar unii au fost chiar și în zece tururi. România a pierdut 30 de militari în misiunile executate, iar alţi peste 190 au fost răniţi.

În acest moment, România are desfășurați peste 1.200 de militari în misiuni externe, din care aproape 800 în Afganistan, 130 în Mali, 60 în Kosovo și 40 în Bosnia și Herțegovina. Alți aproximativ 30 de militari sunt observatori ONU, UE sau coaliție în Congo, Irak și Sudanul de Sud.

Ziua veteranilor din teatrele de operații a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 190 au fost răniţi.

În ţara noastră, se sărbătoreşte şi Ziua veteranilor de război, la 29 aprilie, instituită prin HG nr. 1222/10.10.2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

 

Sursă foto: arhiva personală a generalului Dorin Toma

Lasă un răspuns