Indonesia intenționează să achiziționeze F-16V Block 72

Indonezia urmărește achiziționarea a două escadrile de avioane noi F-16V Block 72 până în anul 2020, în același timp cu continuarea procedurilor de achiziție a 11 aparate Su-35 din Rusia.

Procurarea celei mai noi variante de F-16 va fi parte a planului strategic pentru perioada 2020-2024, iar cheltuielile financiare necesare realizării tranzacției nu vor fi cuprinse în bugetul apărării deja alocat de 7,7 miliarde $.

Cele 11 aparate Su-35 vor înlocui avioanele de interceptare Northrop F-5 E/F, scose din serviciul activ, vor fi achitate atât cash, cât și prin livrarea de produse. Principala piedică în derularea contractului o constituie temerile Indoneziei privind CAATSA (Counter America’s Adversaries Through Sanctions Act)/Combaterea Adversarilor Americii prin Sancțiuni), o lege adoptată în 2017, care dă posibilitatea aplicării de  sancțiuni persoanelor sau organizațiilor care se angajează în tranzacții cu serviciile de informații sau companiile din sectorul de apărare din Rusia.

Forțele aeriene indoneziene mai au în serviciul activ 16 aparate Su-27SK/Su-30MK2, achiziționate cu câțiva ani în urmă, țara aplicând o politică interesantă de achiziții de echipamente militare, cât mai diversificată, atât din țările occidentale, cât și din Rusia, pentru a nu depinde de un singur furnizor.

Astfel, Indonezia mai are în dotare 23 de avioane F-16 C/D (inițial au fost 24, un avion fiind distrus într-un incendiu în 2015) livrate în cadrul Programului Pace în Bima Sena II și 8 avioane F-16 A/B livrate în anii 1980, toate fiind grupate în cadrul escadrilelor 3 și 16.

Avioanele F-16 C/D apațineau Forțelor aeriene americane și Gărzii naționale aeriene și se aflau în conservare, fiind oferite Indoneziei în anul 2011 în cadrul Programului privind surplusul de echipamente militare (U.S. Excess Defense Articles Program). În prezent tehnicienii indonezieni, cu asistență din partea companiei Lockheed Martin, instalează la  bordul flotei de aparate F-16 computere de bord modulare, magistrale de date Link 16 și aparatură de autoprotecție, ca parte a unui contract de modernizare în valoare de 750 milioane $ derulat prin Programul de export de echipamente militare (Foreign Military Sales).

Varianta F-16 V Block 70/72 dispune de un radar AESA (Active Electronically Scanned Array/radar cu rețea de antene fazate cu baleiaj electronic de tip activ) model APG-83, dezvoltat de firma Northrop Grumman, cu capabilități similare celor instalate la bordul avioanelor din generația a V-a (F-22 Raptor și F-35 Lightning II).

În plus, avionul încorporează un sistem defensiv integrat cu tehnologie avansată de luptă electronică – AIDEWS  (Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare System) care dispune de capabilități puternice de bruiaj activ împotriva rachetelor antiaeriene și radarelor adverse.

 

Sursă foto: Lockheed Martin Corporation.

Lasă un răspuns