Muniție dirijată pentru aruncătorul Carl-Gustaf

Companiile Saab Dynamics și Raytheon Missile Systems au finalizat tragerile de testare ale primei muniții dirijate pentru aruncătorul antitanc portativ fără recul Carl-Gustaf M4/M3E1(A1) – GCGM (Guided Carl-Gustaf Munition), mai cunoscut și sub denumirea de Sistemul multirol antiblindate și antipersonal – MAAWS (Multi-role Antiarmour, Anti-personnel).

În octombrie 2018, cele două companii au primit un contract din partea US Army pentru dezvoltarea unei muniții dirijate pentru sistemul Carl-Gustaf, după ce în 2017 Saab și Raytheon au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea de muniții noi pentru infanterie.

Tragerile au fost desfășurate de cei doi fabricanți de armament în Centrul de testare din Karlskoga și în poligonul Mile Range, Texas din SUA. Oficialii Saab au precizat că au fost trase 2 GCGM împotriva unor ținte fixe și una împotriva unei ținte mobile.

GCGM dispune de un sistem de dirijare semiactiv laser – SAL (Semi-Active Laser), dezvoltat de Raytheon, are o bătaie eficace între 30 m și 2.000 m (dublu față de bătaia cu muniția standard) și o eroare circulară probabilă de sub 1 m. Testele au verificat și posibilitatea instalării unor tehnologii alternative pentru capul de dirijare (ex. IIR – Imaging InfraRed/Imagine IR), precum și pentru tipul încărcăturii de luptă împotriva unor diferite tipuri de ținte.

Având la bază conceptul Saab de fabricare a unei muniții ultraușoare – ULM (Ultra-Light Munition), GCGM are o greutate de 6,8 kg și un cap de luptă cu încărcătură cumulativă în tandem dezvoltată special pentru tragerea din aruncătoarele portative cu reîncărcare Carl-Gustaf cal. 84 mm.

GCGM reprezintă o etapă nouă în evoluția binecunoscutului aruncător aflat în dotarea US Army și a peste 40 de alte țări, executând cu succes 11 teste de zbor.

Datorită motorului rachetă care nu degajă fum și se inițiază după lansare, GCGM poate fi trasă și din spații închise – FFE (Fire From Enclosure), iar timpul de zbor pentru o țintă aflată la 2.000 m este de sub 12s.

Lovitura dirijată GCGM a fost dezvoltată pentru a îndeplini cerințele Comandamentului american pentru operații speciale – USSOCOM, pe baza experienței din teatrul de operații din Afganistan.

Raytheon și Saab au declarat că avut nevoie de 12 luni pentru dezvoltarea acestei muniții dirijate care poate distruge blindate ușoare, cazemate și imobile din beton de la distanțe mari. Următoarele teste cu o nouă lovitură multirol vor avea loc în 2020.

 

Sursă foto: Saab.

Lasă un răspuns