Primele tancuri Leopard 2 A7V au intrat în dotarea Danemarcei și Germaniei

Producătorul german de tancuri Krauss-Maffei Wegmann (KMW) a început recent livrarea  ultimei versiuni a tancului Leopard 2 către Danemarca și Germania.

În anul 2017,  KMW a primit un contract de 760 milioane euro de la Ministerul german al apărării pentru modernizarea unui număr de 104 tancuri Leopard 2 (68 varianta A4, 16 A6 și 20 A7) la configurația A7V. Contractul confirmă faptul că parcul de tancuri Leopard 2 al armatei germane se va menține la 328 de exemplare.

Printre modernizări, Leopard 2 A7V dispune de o protecție de tip pasiv îmbunătățită -împotriva dispozitivelor explozive improvizate, minelor și a loviturilor cumulative – și instalații auxiliare de putere performante. Alte modernizări vizează instalarea de aparatură nouă de protecție NBC, filtroventilație și de aer condiționat, precum și sisteme noi C4I (comandă, control, comunicații, computere și  informații). În plus, mecanicul-conductor dispune de un sistem combinat de vedere pe timp de noapte cu imagine termică, în fața  și  în spatele vehiculului.

Totodată, instalarea tunului Rheinmetall L55A1 cal. 120 mm cu țeavă lisă pe varianta A4 va permite tragerea loviturilor programabile DM 11 (cu 3 tipuri de setări ale focosului) și a viitoarei lovituri antitanc subcalibru cu energie cinetică aflată în dezvoltare care va permite penetrarea blindajelor pasive speciale sau a celor exploziv-reactive.

KMW speră să livreze 44 de tancuri Leopard 2A7 către armata daneză până în anul 2022, în timp ce forțele armate federale germane vor achiziționa în total, până în anul 2023, un număr de 104 tancuri Leopard 2 A7V.

Totodată, la începutul acestui an, Biroul federal pentru înzestrare, tehnologie informațională și asistență a Bundeswehr – BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) a semnat cu KMW un contract de 300 milioane de euro pentru modernizarea a 101 tancuri Leopard 2A6 la configurația A7V până în anul 2026. Modernizarea va reduce numărul variantelor de Leopard 2 aflate în serviciul armatei germane și, implicit, costurile de întreținere și operare.

Contractul prevede modernizarea sistemelor de ochire și de conducerea focului pentru tunul L55A1, a cutiei blindate și instalarea de aparatură de comunicații digitală pentru operare în rețea.

Până în prezent KMW a produs și livrat în mai multe variante peste 3.500 de tancuri Leopard 2, către 16 țări (Canada, Grecia, Polonia, Finlanda, Suedia, Olanda, Spania ș.a). În decembrie 2018, Ungaria a comandat 44 de exemplare noi Leopard 2 A7 și a adus în discuție posibilitatea achiziționării ulterioare a 12 tancuri Leopard 2 A4 pentru antrenament.

Există perspectiva, destul de reală, ca acest tip să fie achiziționat și de România pentru dotarea unui batalion de tancuri (54 de exemplare).

Sursă foto: KMW.

Lasă un răspuns