Sistem cu laser de mare putere împotriva dronelor

Forțele aeriene americane (USAF) au primit recent de la compania Raytheon primul sistem laser de mare putere – HELWS (High Energy Laser System), instalat pe un vehicul ușor de teren, destinat combaterii UAS (Unmmaned Aerial System), echipament realizat și livrat USAF în mai puțin de doi ani de la lansarea comenzilor.

Dacă în urmă cu doar cinci ani se vorbea destul de puțin despre amenințarea din partea sistemelor aeriene fără echipaj , azi auzim din ce în ce mai des de atacuri sau incursiuni ale dronelor.

Pentru testarea capabilităților, cât mai aproape de realitatea câmpului de luptă, sistemul va fi testat timp de un an în afara SUA. Perioada de testare va permite USAF să-și pregătească operatorii sistemelor laser destinate împotriva dronelor.

HELWS este echipat cu o variantă cu tehnologie avansată a sistemului de ochire multispectrală-MTS (Multispectral Targeting System), dezvoltat tot de Raytheon, care utilizează senzori electronooptici/infraroșu (EO/IR) pentru descoperirea și urmărirea UAS adverse. După ce UAS este descoperit și identificat, sistemul laser poate angaja și neutraliza ținta în mod instantaneu.

Compania Raytheon a declarat că o  singură alimentare cu energie este suficientă pentru HELWS pentru a trage zeci de lovituri laser precise. În plus, conectarea  sistemului la un generator, îi permite acestuia să tragă un număr imens de lovituri.

În luna august 2019, după efectuarea unor teste demonstrative cu reprezentanți ai US Army și USAF, Raytheon a primit un contract de dezvoltare a două sisteme HELWS din partea forțelor aeriene americane.

 

Sursă foto: Raytheon Company. 

Lasă un răspuns