Cel mai nou și scump portavion american a intrat în teste

Cel mai nou și scump portavion american a intrat în teste. USS Gerald R. Ford (CVN 78) a început testele operaționale luna aceasta, cu o întârziere de 15 luni.

Portavionul este cel mai scump construit vreodată, cu un preț estimat de 13 miliarde de dolari. Marina SUA are nevoie de zece astfel de super-nave, dar a comandat până acum doar două.

Pe timpul testelor, echipajul va lucra în cooperare cu tehnicienii șantierului naval Huntington Ingalls Industries’ Newport News Shipbuilding pentru a testa și valida fiecare sistem al navei.

În SUA sunt tensiuni între forțele navale și Congres pe marginea acestei nave, în special datorită costurilor și întârzierilor. Principalele probleme au apărut la catapulta electromagnetică și sistemele de elevatoare a munițiilor.

Portavioanele din clasa USS Ford le vor înlocui pe cele din clasa USS Enterprise și în viitor pe cele din clasa USS Nimitz.

USS Gerald R. Ford are un deplasament de 100.000 de tone, o lungime de 337 de metri, va fi propulsat de două reactoare nucleare și va prinde o viteză maximă de 30 de noduri.

Echipajul va fi de peste 2.500 de persoane și va transporta în jur de 80 de aeronave.

Va face diferența noul portavion?

Este pentru prima dată când marina SUA va avea un avion dedicat portavioanelor, F-35C. Noul portavion va avea la bord în jur de 80 de aeronave F-35C și va conduce o grupare navală de forțe compusă din distrugătoare, nave de asalt, submarine, fregate etc. Aceasta va avea o putere de lovire impresionantă și puține state se vor încumetă să i se opună.

Într-un raport despre strategia regiunii Indo-Pacific, publicat pe 1 iunie, sunt capitole speciale referitoare la principalele amenințări la adresa SUA: China –  putere revizionistă, Rusia – actor revitalizat malign, Coreea de Nord – stat derbedeu.

Principalele puteri militare care pot da bătăi de cap armatei SUA sunt Rusia și China. Ele dezvoltă sisteme de rachete moderne, hipersonice, ce teoretic ar putea lovi un portavion, dar este greu de crezut că l-ar și scufunda la fel de ușor.

Având un astfel de mijloc de luptă, în combinație cu o diplomație eficientă, SUA va domina oceanele în perioada următoare.

La acest capitol doar China vrea să o concureze și a început construirea de nave mari, precum portavioane și nave de asalt, dar mai au de lucru până vor ajunge la cantitatea și calitatea celor americane.

 

Sursă foto: facebook USS Gerald R. Ford, fotograf  Mass Communication Specialist 3rd Class, Connor Loessin

Lasă un răspuns