Și dacă generalul Ciucă are dreptate?

Și dacă generalul Ciucă are dreptate? Poate chiar asta ar trebui să fie modalitatea de a ajunge ministru: să fii întâi cel mai bun în domeniul respectiv. Poate a venit vremea ca profesioniștii să-și ia țara înapoi din mâna oportuniștilor.

Principalele calități ale unui ministru ar trebui să fie cunoașterea sferei de activitate, capacitatea de a conduce și corectitudinea.

Generalul Nicolae Ciucă este militarul cu cea mai completă experiență militară, de la misiunile din teatrele de operații, la cele de diplomație militară, dar i s-a reproșat de către ministrul demis al apărării Gabriel Leș că alege cariera politică în locul armatei.

Nicolae Ciucă a trecut în rezervă luni, când mai avea doar două luni din mandatul de șef al Statului Major al Apărării, care-i fusese deja extins cu un an de către președintele Klaus Iohannis. Extindere care, culmea, a fost contestată chiar de ministrul Leș.

Printr-o postare pe facebook, generalul Ciucă a arătat ce l-a determinat să facă acest pas. În principal, credința că poate ajuta armata mai departe l-a făcut să urmeze cariera politică.

”Ca militar, a trebuit, de multe ori, să respect privațiunile impuse prin jurământ și să nu reacționez în fața unor decizii care ne-au afectat. Acest sentiment nu a fost deloc confortabil fiindcă permanent simțeam privirea camarazilor mei care își puneau toate speranțele în mine, fie că vorbim de dotare, de modernizare, de transformare și, de ce nu, de salarizarea personalului militar și civil sau pensiile militarilor, și ei supuși acelorași privațiuni. Nu a fost ușor, dar am luptat permanent. Nu am avut întotdeauna succes, dar niciodată nu m-am dat la o parte, cu toate privațiunile funcției.

De mâine voi putea să mă lupt, cu aceeași determinare pentru interesele Armatei României și ale României, dintr-o altă postură, și voi putea, astfel, să le răspund și celor cărora, din poziția militară în care mă aflam, nu le-am putut răspunde direct”, a scris în rețeaua de socializare Nicolae Ciucă.

Dacă Guvernul va fi votat de Parlament, generalul Ciucă va veni la MApN după un șir de miniștri care au reușit ”performanța” să nu poată cheltui bugetul de doi la sută și să blocheze sistemul de achiziții.

Pentru ministrul Nicolae Ciucă, principalele provocări vor fi deblocarea achizițiilor, reformarea sistemului militar, adaptarea armatei la provocările de securitate tot mai complexe și pregătirea militarilor pentru conflictele viitoare, dar ar avea nevoie de mai mult de un an să poată îndeplini aceste obiective.

Când singura calitate a miniștrilor români pare să fie loialitatea față de liderul partidului chiar în detrimentul intereselor României, generalul Ciucă face clar notă discordantă.

În ultima vreme, România a dat cei mai nepricepuți miniștri, în urma cărora au rămas doar promisiuni și o societate bulversată și demoralizată.

Aproape că a devenit o regulă să pui miniștri total nepregătiți, care se înconjoară de consilieri pe criterii numai de ei știute, iar apoi nu doar că nu-i ascultă pe specialiști, ci chiar îi prigonesc că au avut curajul să-i sfideze cu un sfat bun.

Și politicienii nu s-au oprit doar la miniștri. Aparatul de stat este căpușat de oportuniști fără nicio legătură cu domeniile unde sunt directori, șefi de direcții și agenții. Singurele lor griji sunt păstrarea fotoliului care le aduce beneficii imense și satisfacerea șefului de la partid.

Din cauza asta nu avem infrastructură de drumuri sau căi ferate, se învață după metode de mult depășite, spitalele sunt incubatoare de bacterii, pădurile dispar, aerul devine irespirabil în orașe, nu reușim de ani buni să eradicăm virusul pestei porcine etc.

Să pui oameni pricepuți în funcții sperie această armată de șefi și funcționari ajunși acolo prin pile și șpagă.

Cum ar fi, ca o cutumă de acum înainte, ca miniștri să fie aleși dintre cei mai buni din domeniul respectiv. Poate și partidele s-ar bate să-i coopteze pe cei mai buni specialiști, nu doar pe cei mai ”descurcăreți”, cum este practica acum.

One Comment

  1. Florine, in principiu sunt de acord cu tine. Cu ce nu sunt de acord este expresia „cea mai completă”. Zgârie rău, te rog să mă crezi.

Lasă un răspuns