Ce prevede noul program de guvernare

Ce prevede noul program de guvernare. A fost confirmat generalul Nicolae Ciucă ca propunere pentru ministru apărării în noul guvern și a fost publicat noul program de guvernare.

Acesta are trei obiective principale și 20 de măsuri, printre care creșterea bugetului apărării la 2,5% din PIB până în 2030, înzestrarea cu avioane fără pilot și implementarea Inteligenței Artificiale.

Acesta are trei obiective principale: prezervarea suveranității și a integrității teritoriale a României prin consolidarea capacității naționale de apărare și a rezilienței în fața amenințărilor de tip hibrid; consolidarea profilului de apărare și descurajare al României în cadrul NATO și al UE; consolidarea treptată a profilului României de furnizor și garant de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre și în Balcani.

Printre măsurile propuse, cea mai importantă este continuarea alocării a 2% din PIB pentru Apărare în următorii 7 ani, potrivit angajamentelor luate în cadrul NATO și al UE, urmată de creșterea treptată spre 2,38% – 2,5% din PIB până în 2030, care să asigure coerența și dinamica necesare achiziției unor capabilități robuste de descurajare și apărare, proces întârziat și amânat în multe situații, precum și demararea unor programe de înzestrare pentru dezvoltarea capabilităților de tip UAV/AUV și implementarea Inteligenței Artificiale.

Noul Guvern își propune să evalueze și să urgenteze procedurile pentru înzestrare, să dezvolte industria națională de apărare, să dezvolte bazele strategice, a infrastructurii de transport, dar și să amplifice prezența aliată pe teritoriul național.

Celelalte măsuri fac referire la continuarea misiunilor internaționale, modernizarea învățământului militar, asigurarea dinamicii de personal potrivit nevoilor actuale și viitoare ale MApN.

De asemenea, se va elabora o strategie de reacție rapidă și contracarare a amenințărilor de tip hibrid, care să includă elemente de comunicare strategică,   securizarea spațiului informațional și creșterea rezilienței infrastructurii de comunicații la atacuri cibernetice.

Noul Guvern își propune să actualizeze legile cu incidență asupra siguranței naționale și adaptarea lor la noile amenințări de tip hibrid și convențional înalt tehnologice și să apere drepturile istorice, legitime și morale ale militarilor români în activitate, în rezervă și în retragere.

Se vor crea și programe extinse de suport psihologic destinate militarilor români întorși din teatrele de operații și familiilor acestora pentru tratarea sindromului de stres posttraumatic, dar se va acționa și pentru dezvoltarea și asigurarea pregătirii rezervei operaționale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară.

Lasă un răspuns