Cât de mică a devenit America sub Trump și de ce o Americă slabă ne afectează direct?

Cât de mică a devenit America sub Trump și de ce o Americă slabă ne afectează direct?

E de ajuns să vezi cum se retrag soldații americani din Siria și declarația comună Putin – Erdogan și realizezi că ceva s-a schimbat în ecuația de securitate.

Din dorința de a-și respecta promisiunea de a retrage militarii americani din așa-zisele ”războaie fără sfârșit”, Donald Trump a știrbit rolul și credibilitatea avute de America în gestionarea situațiilor de criză din lume.

Retragerea celor 2.000 de militari din Siria s-a făcut dezordonat, punând viața militarilor în pericol, aceștia au fost amenințați de milițiile rivale și chiar bombardați de artileria turcă.

În urma lor, teroriștii ISIS scapă iar Turcia și Rusia vor fi puterile ce vor domina zona. Niciuna nu va dori pacea în Siria, deoarece conflictul le va permite să rămână mult timp în regiune și este benefic pentru imaginea de salvatori și războinici a celor doi lideri autocrați.

Nici în alte zone, politica dusă de Donald Trump nu a dat roade

Din cauza tensiunilor cu Iranul, armata SUA a fost nevoită să desfășoare câteva mii de militari în Arabia Saudită, dar și așa atacul din luna trecută a arătat vulnerabilitatea sistemelor de apărare anti-aeriană împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor iraniene. SUA a eșuat să realizeze o coaliție navală robustă în regiune, doar Marea Britanie s-a alăturat acestui proiect, în timp ce alte țări europene au refuzat iar Japonia și Coreea de Sud au preferat propiile lor misiuni pentru protejarea transporturilor petroliere.

În Afganistan, Donald Trump a anulat semnarea unui acord de încetare a focului cu talibanii, ceea ce ar fi permis retragerea a aproape 5.000 de militari americani.

Oricum, viitorul misiunii NATO conduse de americani din această țară este unul incert, deoarece forțele de securitate afgane nu pot prelua controlul țării, aproape de jumătate din teritoriu este controlat de talibani, așa că la un moment dat ne putem aștepta la o declarație a lui Donald Trump că va retrage militarii din Afganistan chiar și fără un acord de pace. 

În Marea Chinei de Sud, SUA nu a reușit să convingă oficialii chinezi să demilitarizeze insulele artificiale, sancțiunile economice nu par să mai sperie pe cineva, iar situația este mai tensionată ca niciodată.

Donald Trump a pornit războaie comerciale și cu aliații NATO, iar relațiile transatlantice sunt încordate, în 2018 presa americană a relatat chiar că președintelele Trump ar fi vrut să scoată America din NATO.

Președintele american se laudă că situația economică a Americii este mai bună acum decât înainte, dar este clar că pe plan internațional SUA a pierdut teren în fața Rusiei, Chinei, Turciei și chiar a Iranului. Și pe plan intern, liderul american se confruntă cu o investigație a Congresului, ce ar putea duce chiar la înlăturarea lui de la Casa Albă.

SUA rămâne cea mai mare putere militară și economică, dar state precum Rusia și China contestă această putere și militează către o lume multipolară, unde principalele puteri să controleze țările din sfera lor de influență.

O Americă slabă va afecta tocmai statele aflate la graniță, cum este și România, deoarece Rusia va dori să-și refacă controlul peste zona din estul Europei aflată odată sub influența sovietică.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns