S-au grăbit românii cu rachetele Patriot?

S-au grăbit românii cu rachetele Patriot? Forțele terestre americane își schimbă radarele pentru sistemele Patriot cu unele care pot acoperi o rază de 360 de grade și pot detecta dronele, rachetele de croazieră și pe cele hipersonice.

Chiar dacă achiziția nu are legătură cu atacul din Arabia Saudită când radarele sistemelor Patriot nu au detectat atacul cu drone și rachete de croazieră, se știa de limitările senzorilor. Aceștia au fost construiți, în special, pentru a detecta avioanele și rachetele balistice, într-o perioadă în care rachete de croazieră și avioane de atac fără pilot aveau doar câteva țări.

Acum, după ce nu doar țări mai puțin dezvoltate, dar și miliții și forțe paramilitare au acces la astfel de tehnologii, sistemul actual de rachete Patriot are o mare slăbiciune.

Un alt minus al sistemului de rachete Patriot este nu doar prețul foarte mare al acestuia, dar și costul extraordinar al unei rachete. Astăzi, piața internațională este inundată de drone chinezești ce pot fi folosite în atacuri în valuri, o dronă costând doar câteva sute de dolari, în timp ce o rachetă Patriot trimisă pentru a o intercepta costă în jur de trei milioane de dolari.

Este clar că sistemul Patriot ar trebui folosit integrat cu alte sisteme, mult mai ieftine, cu rază medie și mică, care să folosească rachete mai ieftine și tunuri.

Pentru construirea noului radar a fost selecționată firma Raytheon, într-o licitație în care au mai concurat companiile Lockheed Martin și Northrop Grumman.

Firma Raytheon va primi 384 de milioane de dolari pentru a construi șase radare denumite Lower Tier Air and Missile Defense Sensor. Conform unui anunț pe site-ul companiei, noul radar poate detecta și dronele, rachetele de croazieră și chiar rachetele hipersonice.

Forțele terestre americane au în dotare 80 de radare și alte 160 au fost cumpărate sau contractate de către alte țări.

MApN a contractat șapte sisteme de rachete Patriot, în cel mai scump contract din istoria țării, de patru miliarde de euro, toate cu vechiul radar. Și de această dată, polonezii au fost mai inspirați și au declarat de la început că așteaptă noul radar. În plus, ei vor să fie și parte la construirea sistemelor, ceea ce nu este cazul României.

Oficialii MApN ar trebui să recepționeze în primii ani mai puține sisteme și să încerce o negociere cu firma Raytheon pentru dotarea celorlalte cu noul radar.

Altfel, schimbarea celor șapte radare, comandate deja, cu noul radar ar putea costa bugetul țării peste 400 milioane euro.

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns