Dilema generalului Ciucă

Dilema generalului Ciucă. De mai multe zile circulă știrea că generalul Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Apărării, ar fi propunerea pentru viitorul ministru al apărării, fără să fie confirmată sau infirmată public de oficialul militar.

Este clar că la Cotroceni s-a luat în discuție această variantă, dar ce înseamnă pentru generalul Ciucă acest pas?

În primul rând, până cel mai târziu vinerea viitoare, Nicolae Ciucă ar trebui să-și dea demisia sau să-și facă raportul pentru trecerea în rezervă, deoarece în armată nu este ca în magistratură unde demisiile pot fi ascunse prin birouri și dacă nu-ți iese pasența cu postul de ministru te întorci pe vechea funcție.

Tocmai din această cauză, cea mai mare dilemă pentru actualul șef al armatei este dacă își va termina mandatul până la finalul anului sau vara viitoare, sau se va aventura pe drumul politicii.

Nu ar fi primul, alți șefi ai armatei au urmat calea politicii, dar ar fi primul, după 1990, care ar renunța la actualul mandat pentru a aspira la funcția de ministru al apărării.

MApN trece printr-un moment foarte important, când se încearcă schimbarea echipamentelor din era sovietică cu cele occidentale, care vor defini armata în următoarea jumătate de secol. Nu cumpărăm tehnica pentru parada de 1 decembrie, cu ce ne vom dota acum, vom lupta în viitoarele războaie.

I-am cunoscut destul de bine pe miniștrii apărării din ultimul deceniu și cu siguranță Nicolae Ciucă are avantajul că știe foarte bine domeniile apărării, nevoile organismului militar, are relații personale importante cu lideri militari din alte armate de unde poate primi ajutor pentru dotare, dar are abilitatea de a fi un bun politician?

Exact cum un bun militar se călește în război, un bun politician se formează în luptele politice, unde adversarii sunt colegii de partid sau oponenții din alte partide.

Până acum n-am avut politicieni lideri care să inspire poporul român pentru a reclădi și dezvolta țara. Calitățile cele mai importante la politicienii români s-au dovedit a fi mai degrabă nepăsarea, trădarea, minciuna și chiar hoția, iar românii au ajuns să aibă cea mai mică încredere în partide. 

Generalul Ciucă este lipsit de experiență politică, așa că va fi interesant să vedem până unde un lider militar ca el va putea răzbi în politica dîmbovițeană.

 

Lasă un răspuns