Haosul din Siria

Haosul din Siria. Câteva sute de teroriști ISIS au scăpat din taberele de prizonieri apărate de către luptătorii kurzi și bombardate de armata turcă.

Sunt în jur de 10.000 de teroriști în aceste tabere, apărate de către milițiile kurde. Ofensiva turcă nu a lăsat loc negocierilor și transferului acestor prizonieri către armata turcă sau siriană, iar acum cel mai mare risc este ca mișcarea Stat Islamic să reapară pe fondul luptelor din zonă.

Oficialitățile americane au calificat în termeni duri acțiunea turcă, ca fiind inutilă și violentă și au instituit sancțiuni guvernului de la Ankara. Alături de SUA, majoritatea țărilor europene condamnă acțiunea militară turcă, iar astăzi, în cadrul unei reuniuni NATO, partea americană vrea să convingă cât mai multe țări aliate să impună sancțiuni economice Turciei.

Este un caz îngrijorător ca țări NATO să sancționeze un aliat.

Președintele Recep Tayyip Erdogan refuză să oprească ofensiva și a declarat astăzi că nu se va întâlni cu oficialii americani care vin la Ankara, vicepreședintele Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo, iar relațiile dintre cele două țări membre NATO sunt mai tensionate ca niciodată.

Judecând doar din prisma pierderilor, acțiunea turcă este un dezastru, mai mulți zeci de civili turci au fost omorâți în urma bombardamentelor localităților de lângă graniță.

De partea cealaltă, kurzii au pierderi de câteva sute, printre care mulți civili, iar aproape 160.000 de oameni s-au refugiat din calea luptelor.

Se pare că în urma retragerii militarilor americani și începerii ofensivei armatei turce, cel mai mult beneficiază teroriștii ISIS și militarii și mercenarii ruși care deja i-au poziții în bazele abandonate de americani.

Lasă un răspuns