Olanda cumpără încă 9 avioane F-35 cu 1 miliard de euro

Olanda cumpără încă 9 avioane F-35 cu 1 miliard de euro. 

În timp ce noi ne străduim să cumpărăm avioane F-16 la mâna a doua, Olanda înlocuiește flota de F-16 cu F-35.

Guvernul olandez a anunțat că mai cumpără încă nouă avioane F-35 cu aproape un miliard de euro. Aviația olandeză va avea cu acestea 46 de aparate, dar mai are nevoie de încă 15 pentru a ajunge la trei escadrile.

Armata olandeză are nevoie de trei escadrile pentru a putea îndeplini misiuni interne și a putea pune la dispoziția NATO cel puțin patru aparate, conform unui comunicat al ministerului apărării olandez.

Același obiectiv îl are și România, dar până acum nu a reușit să achiziționeze o escadrilă completă și se încearcă completarea acesteia cu încă cinci aparate din Portugalia.

MApN a publicat un proiect de lege care prevede achiziția a încă cinci avioane F-16, în configurație MLU M5,2R, identică cu a primelor 12, cumpărate deja. Ca și primele, și aceste avioane au fost construite în anii 80.

Proiectul mai prevede un pachet logistic de la guvernul american care ar permite modernizarea tuturor avioanelor F-16 la varianta M.6.X.

În respectivul act se specifică că este nevoie de modernizarea avioanelor F-16 pentru a se respecta noile cerințe existente la nivelul  NATO, în principal, cu privire la sistemele de identificare amic-inamic și secretizării comunicațiilor de date și voce.

Costurile estimate pentru cele cinci avioane vor fi de 280 milioane de euro, fără TVA, din care 130 de milioane de euro guvernului portughez și 150 guvernului american.

 

Citește și:

F-16: proaspăt intrate în dotare, necesită modernizare

Lasă un răspuns