Tehnica de epocă a armatei române

Tehnica de epocă a armatei române. 

Militari din Brigada 10 Geniu din Brăila și-au etalat cu mândrie tehnica militară în cadrul revistei de front cu prilejul finalizării întreţinerii tehnice de sezon.

Cu toate că mijloacele tehnice par vechi de aproape 40 de ani, acestea sunt în stare bună de funcționare, fiind un efort uriaș al tehnicienilor pentru a ține operaționale aceste echipamente ce ar fi trebuit să se odihnească într-un muzeu.

Aceste imagini ne arată ineficiența celor care în ultimele decenii au ocupat funcțiile de președinte, premier, ministru al apărării și parlamentari în comisiile de apărare.

Parte din tehnica Brigăzii 10 Geniu 

De 30 de ani, înzestrarea armatei se poticnește în scandaluri și afaceri proaste pentru militari, dar bănoase pentru alții.

Îmi aduc aminte cât de nepotrivită a fost o imagine cu un ministru al apărării, ce tocmai coborâse din ultimul tip de mașină germană cu mai multe cerculețe ca emblemă și le explica militarilor, care aveau o ținută tocită de instrucție și așezaseră pe platou câteva transportoare blindate din epoca războiului rece, cât de mult îl interesează situația lor grea.

Ca și alți politicieni a folosit funcția de ministru ca o trambulină în cariera lui politică, nerealizând nimic din promisiunile făcute militarilor.

Aceiași politicieni ne asigură de trei ani că sunt bani și vor fi achiziționate echipamente moderne, dar ce s-a cumpărat până acum sunt discutabile din punct de vedere al eficienței, prețurilor și condițiilor de off set, iar în acest moment cam toate celelalte proiecte sunt blocate, în ultimele 20 de luni nefiind semnat niciun nou contract.

Cei care pun în aplicare politica de apărare a țării sunt incapabili să asigure soluții pentru echipamente simple, de bază, precum o nouă armă de asalt, tehnică auto, blindate etc.

Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că militarii români nu au nicio șansă să învingă în viitorul război cu tehnica actuală și fără capacități de producție proprii.

Chiar dacă politicienilor nu le pasă și se pare că au uitat de ei, militari români luptă și acum în războiul contra terorismului din Afganistan. Deoarece încercările noastre de a-i dota cu echipamente eficiente au dat greș, iar transportorul Piranha 3 cumpărat special pentru astfel de misiuni a fost retras din Afganistan, partenerii americani le-au dat mașini de luptă militarilor români care au salvat multe vieți.

 

Sursă foto: Mâțu Maria, facebook Brigada 10 Geniu

 

Lasă un răspuns