SUA dă verde Turciei să intre în Siria: slăbiciune sau viclenie?

SUA dă verde Turciei să intre în Siria: slăbiciune sau viclenie? Casa Albă a anunțat duminică de o iminentă incursiune a trupelor turce în nordul Siriei și a subliniat că forţele americane nu o vor susţine şi nu se vor implica în aceasta, dar nici nu o vor împiedica, iar militarii americani se vor retrage de la granița cu Turcia.

Turcia ar fi a patra țară cu militari în Siria, pe lângă Rusia, Iran și SUA.

Anunțul a avut loc după ce preşedinții Tayyip Erdogan și Donald Trump au discutat la telefon despre planurile Turciei de a crea o zonă sigură în Siria, la est de râul Eufrat.

Zona, care ar putea avea o adâncime de până la 30 de km, ar asigura siguranța granițelor Turciei și un loc pentru o parte din cei 3,5 milioane de refuguați sirieni din Turcia.

Chiar dacă pare o misiune ușoară a armatei turce, bine dotată și pregătită, împotriva unor grupări insurgente din zonă, majoritatea kurzi susținuți de armata SUA, vom vedea reacția acestor insurgenți, știind că în Turcia ei sunt considerați teroriști iar guvernul de la Ankara îi vânează de decenii.

Turcia va trebui să rezolve și problema teroriștilor din gruparea Stat Islamic și a membrilor familiei lor, cu cetățenie din țări europene, capturați și deținuți în mai multe tabere, în condițiile în care țări europene precum Franța, Germania sau Marea Britanie nu-i mai vor înapoi.

O altă provocare din partea Turciei vor fi relațiile cu Siria, Rusia și Iran, care vor deveni tot mai complicate, iar, la un moment dat,  militarii lor ar putea ajunge în situație de conflict.

Războiul civil din Siria durează din 2011 și se consideră că aproape 400.000 de sirieni și-au pierdut viața și peste patru milioane s-au refugiat în alte țări.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns