Piranha V – cine pe cine păcălește

Piranha V – cine pe cine păcălește. Este greu de înțeles de ce o companie mare precum General Dynamics încearcă să păcălească armata română și să-i ofere un produs cu un sistem mai slab calitativ, neconform cu cerințele formulate.

Este ca și cum ai comanda o mașină în variantă completă, cu computer de bord, sonorizare, gps, dar primești în schimb una cu radiocasetofon.

Ori a fost vorba de o eroare de comunicare între departamentele companiei, ori cineva din conducere s-a gândit la mărirea profitului prin dotarea transportorului românesc cu unele sisteme mai vechi și automat mai ieftine.

Indiferent de cauza ce a generat această situație, vina este la compania americană cu punctul de lucru din Europa la GDELS – Mowag Gmbh, iar poziția MApN a fost una corectă. Prima, de altfel, după un șir lung de țepe în contractele cu armament.

Conform informațiilor apărute în media, principala problemă o reprezintă anumite componente ale sistemului de comunicații, computer, achiziție a țintelor, care ar fi o variantă mai veche.

MApN a semnat în anul 2018 acest contract de circa un miliard de euro, pentru 227 de transportoare Piranha V, iar primele 36 de transportoare, din care șase asamblate la București, trebuiau livrate la începutul anului.

Partea română a refuzat transportoarele în această configurație și a cerut penalități de 8,5 milioane de dolari pentru cele opt luni întârziere.

Este foarte interesant să vedem ce se va întîmpla în continuare.

Simplu ar fi ca reprezentanții firmei să admită greșeala, să plătească penalitățile și să înlocuiască componentele neconforme. Ar fi însă o cheltuială serioasă și o diminuare drastică a profitului.

Din această cauză cred că reprezentanții companiei americane vor face presiuni ca partea română să accepte produsul așa, vor amenința cu procese etc.

Ar mai putea fi și o situație în care amândouă părțile să câștige, dacă companiei i s-ar permite să continue programul transportor 8×8 în România și pentru celelalte nevoi, peste 600 de bucăți. Compania și-ar recupera pierderile, iar armata română ar avea un singur tip de transportor blindat, în loc de două, cum se vrea acum, prin dezvoltarea altui produs la Moreni.

General Dynamics ar putea chiar să fie cooptată și la modernizarea mașinii de luptă a infanteriei, un alt program esențial de înzestrare al armatei.

Vom vedea dacă cele două părți vor căuta o rezolvare amiabilă a situației, în beneficiul tuturor, sau va urma un proces, care va duce automat la întârzieri în dotarea forțelor terestre ale României.

One Comment

  1. bechtel, chevron, general dynamics, exxon si care or mai fi – respectul pe care ,,partenerul,, strategic il arata Romaniei, parca seamana cu ceva din trecut, nu? din vremea ,,respectului,, armatei rosii din perioada anilor 50-60 in timpul ocupatiei sovietice. tot la fel ne ,,respectau,,

Lasă un răspuns