F-16: proaspăt intrate în dotare, necesită modernizare

F-16: proaspăt intrate în dotare, necesită modernizare. MApN a publicat un proiect de lege care prevede achiziția a încă cinci avioane F-16, în configurație MLU M5,2R, identică cu a primelor 12, cumpărate deja. Ca și primele, și aceste avioane au fost construite în anii 80.

Proiectul mai prevede un pachet logistic de la guvernul american care ar permite modernizarea tuturor avioanelor F-16 la varianta M.6.X.

În respectivul act se specifică că este nevoie de modernizarea avioanelor F-16 pentru a se respecta noile cerințe existente la nivelul  NATO, în principal, cu privire la sistemele de identificare amic-inamic și secretizării comunicațiilor de date și voce.

Costurile estimate pentru cele cinci avioane vor fi de 280 milioane de euro, fără TVA, din care 130 de milioane de euro guvernului portughez și 150 guvernului american.

În total, pentru cele 17 avioane F-16, la mâna a doua, România va plăti în jur de un miliard de euro, cam cât plătește Bulgaria pe opt avioane F-16 noi, ultima variantă.

Timpul va arăta ce țară a ales soluția cea mai bună, când vom vedea peste 10 ani câte din avioanele românești vor mai fi operaționale și cât va fi costul unei ore de zbor.

În acest moment, MApN recunoaște că poliția aeriană se execută cu avioane MiG-21 LanceR și doar câteodată cu avioanele F-16.

Primele 12 avioane F-16 portugheze au fost livrate în anii 2016 și 2017 și au intrat în serviciul de luptă poliție aeriană în anul 2019.

Există o Hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, S-70 din 2012, care cere realizarea a trei escadrile, formate din 16 avioane fiecare, în anul 2020 și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă.

Noi, până în 2020, vom avea doar o escadrilă de F-16, și aia la mâna a doua, în proces de modernizare, deci posibil ca nu toate avioanele să fie operaționale în același timp.

Celelalte două escadrile vor fi formate din MiG-21 LanceR, dar am dubii serioase că vor avea 16 aeronave operaționale fiecare.

Cât despre apărarea colectiva, România nu va participa, dar va primi ajutor în realizarea misiunilor de poliție aeriană cum, de altfel, primește de câțiva ani.

 

Sursă foto: facebook forțele aeriene

 

Citește și:

Piloții români, ținte sigure deasupra Mării Negre

După F-16, Bulgaria vrea să cumpere și transportoare blindate

Sunt 18 luni de la semnarea ultimului contract de achiziții. Mai are timp MApN să cumpere echipamente militare anul ăsta?

Lasă un răspuns