Ce-i lipsește armatei ruse

Ce-i lipsește armatei ruse. Rusia are ambiții de mare putere militară, dar are și cu ce? Pe lângă armamentul nuclear, comparabil cu cel al SUA, dispune armata rusă de mijloace tehnice performante și în număr suficient?

Cea mai mare problemă a armatei ruse nu este calitatea echipamentelor, ci cantitatea acestora. Industria de apărare rusă a reușit dezvoltarea unor produse performante, asemenea armatelor dezvoltate din NATO sau China, dar numărul este unul nesemnificativ pentru ambițiile Rusiei, sau cel puțin ale președintelui Vladimir Putin.

Spre exemplu, Rusia a dezvoltat un avion de generația a 5-a, Su-57, dar în următorii 10 ani aviația militară rusă va beneficia de aproximativ 70 de astfel de aparate. Este un număr extraordinar de mic, doar dublul Poloniei, dar mai puțin decât Japonia, Israelul sau Marea Britanie. Cu China sau SUA nici nu se poate face comparație.

SUA are un avion de generația a 5-a, F-22, din 2005, fiind operaționale în număr de peste 150. A început introducerea și a avionului F-35, în trei variante, iar armata americană deja a primit peste 400 de astfel de aparate. În 10 ani ar putea avea în jur de 2.000, deoarece a introdus F-35 inclusiv la unitățile din rezervă și garda de coastă.

Aceeași situație este și la celelalte categorii de arme. Noul tanc rusesc, T-90, se dorește să fie realizat în producție de serie, dar până acum nu s-a reușit încă dotarea niciunui batalion cu el.

Pentru forțele navale se construiesc nave performante, majoritatea de tip corvetă sau fregată, iar industria rusă nu poate ține pasul cu SUA sau China, în special dacă vorbim de nave mari, precum distrugătoare, portavioane sau nave de desant portelicoptere.

Este clar că armata rusă are o mare problemă cu bugetul apărării, de aproximativ 60 miliarde de dolai, și-i va fi foarte greu să-și doteze trupele cu un număr suficient de mare de echipamente scumpe și performante, precum blindate, avioane și nave de luptă.

Cu toate astea, trebuie să remarcăm că Rusia a făcut pași importanți în dezvoltarea unor elemente de tehnică moderne și chiar dacă nu sunt în cantitățile necesare, acestea reprezintă o amenințare serioasă, mai ales pentru țările din estul continentului.

Un alt aspect de menționat este faptul că industria rusă de armament s-a concentrat pe zone de nișă, precum rachetele hipersonice sau cele anti-aeriene, unde are rezultate remarcabile.

 

Sursă foto: youtube.com

2 Comments

  1. vitali Iarmolovici

    Su 57 nu este nici pe departe avion de generatia a 5 a.Nu are motor corespunzator si este vizibil,asa ca povestile rusesti nu le mai repetati

  2. Su50 nu indeplineste criteriile pentru a fi considerat avion de generatia a 5-a.

Lasă un răspuns