Cât de eficient este sistemul Patriot, pe care România plătește patru miliarde de euro?

Cât de eficient este sistemul Patriot, pe care România plătește patru miliarde de euro?

În urma atacului de la jumătatea lunii septembrie, din Arabia Saudită, unde sistemele Patriot nu au reușit interceptarea și doborârea dronelor și rachetelor de croazieră, una dintre concluzii poate fi că acestea au dificultate în a descoperi și doborî țintele aflate la joasă altitudine.

Conform publicației defensenews, care citează experți în domeniu, pe lângă Patriot, facilitățile petroliere de la Abqaiq și Khurais erau apărate și de tunuri Oerlikon GDF 35mm, echipate cu radar Skyguard și o versiune franceză a Crotale, denumită Shahine.

Conform Ministerului saudit al Apărării, în data de 14 septembrie, 18 drone și șapte rachete de croazieră au lovit instalațiile petroliere din zonă.

Chiar dacă nu este încă sigur cine este în spatele atacului, un lucru este cert și anume că sistemul foarte scump de apărare anti-aeriană n-a funcționat.

Principala problemă este mai degrabă detectarea țintelor, decât doborârea lor. După detectare, le poți doborî cu sisteme mai puțin performante, precum tunurile.

Thomas Karako, din cadrul CSIS, a răspuns publicației americane că este mai degrabă o problemă inginerească decât una tehnologică, iar pentru un succes garantat în cazul unui atac este nevoie de sisteme active și pasive interconectate. Trebuie să acoperi inclusiv zona de sub orizont și ai nevoie de radare cu acoperire de 360 de grade și senzori pe înălțime.

Aproape 40 la sută din investițiile din România din ultimii ani au mers la apărare

La finalul anului 2017, MApN a contractat șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – PATRIOT și echipamentele logistice aferente, în valoare totală de circa 4 miliarde euro.

Acum nu putem decât să ne rugăm să nu fim atacați cu drone sau rachete de croazieră care zboară la altitudine mică. Oricum, pe lângă astea, sistemul Patriot nu este sigur nici împotriva rachetelor hipersonice și a avioanelor de generația a 5-a, invizibile pe radar.

Pentru o apărare anti-aeriană de succes, sistemele de rachete anti-aeriene trebuie să fie interconectate, inclusiv cu cele cu rază mică și medie. Pe lângă rachete, sunt în dezvoltare și testare și arme cu laser și război electronic, care pot doborî dronele și rachetele de croazieră.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns