Ce se ascunde în spatele cheltuirii a 2,5 miliarde de euro pentru modernizarea bazei de la Kogălniceanu

Ce se ascunde în spatele cheltuirii a 2,5 miliarde de euro pentru modernizarea bazei de la Kogălniceanu. Informația apare într-un proiect de hotarare de guvern, fiind dezvăluită de publicația aviația magazin.

La prima vedere, este un pic ciudată decizia MApN de a cheltui 2,5 miliarde de euro pentru modernizarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, în condițiile în care forțele aeriene tocmai și-au modernizat baza de la Borcea, lângă Fetești, la doar 50 km depărtare.

Dar dacă vedem ce se întâmplă acum la Mihail Kogălniceanu, modernizarea pare rezonabilă, dar suma este totuși piperată, chiar dacă eșalonarea pe o perioadă de 20 ani face ca efortul bugetar anual să nu fie foarte mare.

În primul rând, în baza de la Kogălniceanu, militarii americani desfășoară activități intense de pregătire alături de militarii români și ei au investit deja mai multe sute de milioane de dolari în infrastructură.

Acolo sunt și blindatele și elicopterele forțelor americane dislocate în România, ca măsură suplimentară de securitate a țării noastre împotriva tendințelor expansioniste ruse, după anexarea ilegală a Crimeei și sprijinirea insurgenților din estul Ucrainei.

Militarii americani folosesc facilitățile de la Kogălniceanu și ca un hub logistic de transport pentru rotirea militarilor din Afganistan, iar o viitoare retragere din acest teatru de operații ar necesita operațiuni logistice de amploare aici.

Tot pe Kogălniceanu sunt staționate avioanele din țările membre NATO ce ne ajută cu misiunile de poliție aeriană, la solicitarea noastră, după ce avioanele rusești vin tot mai aproape de spațiul nostru aerian.

Din proiectul de hotărâre de guvern, putem trage concluzia că aici vor fi, de asemenea, și sisteme de rachete anti-aeriene, poate chiar Patriot.

Aceste activități se executau deja la Kogălniceanu, așa că ne întrebăm ce se preconizează aici pe viitor pentru a necesita cheltuirea unei sume astronomice?

Sunt câteva variante și, cel mai probabil, acestea includ acțiuni comune cu militarii americani. De mai multe ori în proiectul de hotărâre se face referire la un partener strategic.

Dar ce ar dori să facă americanii aici de este nevoie de o sumă atât de mare?

Ca să vă faceți o idee, polonezii, pentru construirea a câtorva baze militare pentru trupele suplimentare americane, au estimat un cost de un miliard de euro, iar britanicii, pentru modernizarea bazei aeriene unde vor fi avioanele F-35, au alocat doar 200 milioane de euro.

Cu 2,5 miliarde de euro, e posibil ca baza de la Kogălniceanu să suporte și alte activități. N-aș merge cu ideea până acolo că americanii caută o soluție pentru mutarea bazei lor din Turcia, de la Incirlik, deoarece poziția geografică nu ne ajută, dar sigur este vorba de mai mult decât staționarea unor trupe rotaționale.

Poate, pe viitor, americanii doresc dezvoltarea aici a unei baze militare aeriene permanente, chiar cu posibilitatea de a depozita avioane de luptă, transport, de bombardament și a munițiilor aferente.

Poate că și aviatorii militari au planuri cu această bază, văzând că în respectivul proiect sunt prevăzute și construirea de locuințe și clădiri sociale (cluburi, școală primară, grădinițe, chiar și un hotel). Mai sunt trecute și alte facilități, precum terenuri de sport, bazin de înot, complex comercial, spații verzi, locuri de joacă.

În acest moment forțele aeriene au două escadrile de avioane de luptă, una la Câmpia Turzii și alta la Borcea, lângă Fetești, dar că pe viitor dorința lor este să aibă trei escadrile. Ne-am fi așteptat ca a treia escadrilă să rămână la Bacău, dar poate că specialiștii au văzut mai mult potențial la Kogălniceanu.

Lasă un răspuns