Soluții în criza iraniană

Donald Trump, fără soluții câștigătoare în criza iraniană. Donald Trump, după ce-a acuzat Iranul că este în spatele atacului din Arabia Saudită, este prins între așteptarea țărilor arabe partenere din Golf să facă ceva împotriva atacurilor iraniene succesive și dorința americanilor de a ține țara departe de alte conflicte în Orient.

Trump are deja două promisiuni pe care nu le poate ține față de publicul american: retragerea din Afganistan și Siria. Începerea unui alt război, cu implicații complexe, greu de controlat, nu ar ajuta deloc campania pentru câștigarea a încă unui mandat la Casa Albă.

Iranul folosește această reținere a lui Trump de a porni un alt război și joacă totul pe cartea slăbiciunii SUA pentru a ajunge la o înțelegere de ridicare a sancțiunilor.

Dacă vor ieși dovezi clare că Iranul a efectuat atacul, este posibil ca SUA să impună mai degrabă sancțiuni suplimentare decât să se implice într-o acțiune militară directă. Sancțiunile ar putea fi urmate de atacuri minore împotriva instalațiilor de lansare și a uzinelor unde se fabrică dronele și rachetele.

Atacul nu a fost împotriva Americii, iar creșterea prețului la petrol chiar ajută companiile americane care exportă combustibili.

Pe de altă parte, Arabia Saudită are una dintre cel mai bine dotate armate din lume și ar putea să inițieze singură un atac împotriva Iranului, dar cu ajutor american.

O alternativă la atacul direct ar fi atacarea intereselor iraniene din Siria, Irak și Yemen. Israelul deja o face cu succes pentru a distruge depozitele de armament și instalațiile de lansare rachete.

Indiferent de calea aleasă, Donald Trump nu are garanția unui succes.

Inacțiunea va atrage criticile partenerilor SUA din regiune, precum Arabia Saudită, și va chestiona atât protecția oferită de America, cât și eficianța armamentului foarte scump exportat de SUA.

Începerea unei acțiuni militare împotriva Iranului sau a milițiilor sponsorizate din Irak, Siria și Yemen ar putea trezi și uni sentimentele anti-americane din regiune, ar putea atrage SUA într-un război de uzură lung și costisitor și ar cauza intereselor pe termen lung ale Americii în Zona Golfului.

 

Lasă un răspuns