Primul militar american mort după suspendarea negocierilor de pace: este o strategie de ieșire din Afganistan?

Primul militar american mort după suspendarea negocierilor de pace: este o strategie de ieșire din Afganistan?

Un militar american din forțele pentru operații speciale a murit luni în luptă în Afganistan, fiind primul militar care și-a pierdut viața după ce președintele Donald Trump a suspendat convorbirile pentru pace cu talibanii.

După 18 ani de lupte, se așteapta, în această toamnă, o decizie privind retragerea trupelor NATO din Afganistan, în urma negocierilor dintre reprezentanții SUA și cei ai talibanilor.

Reprezentantul special american pentru Afganistan,  Zalmay Khalilzad, a declarat că pentru prima dată talibanii păreau să fie rezonabili și să accepte o discuție cuprinzătoare despre finalul războiului.

Discuțiile s-au poartat în Doha, Qatar, în aproximativ zece runde, iar reprezentantul american a reiterat că pentru prima dată partea talibană a acceptat să discute, pe lângă cele două subiecte deja atinse: retragerea forțelor străine și garanțiile anti-teroriste și teme precum negocierile inter-afgane pentru un parcurs de țară și o încetare a focului.

Din păcate, după suspendarea discuțiilor cu talibanii, se pare că nu există nicio strategie pentru Afganistan.

Succesul talibanilor se datorează în mare măsură sprijinului primit de la liderii locali afgani, din rațiuni religioase și materiale.

În prezent, talibanii controlează aproape jumătate din teritoriul țării, pot influența 40 la sută din populația afgană și este clar că forțele afgane și cele internaționale nu-i pot învinge. Alături de talibani, acționează în Afganistan grupări teroriste, precum Al-Qaeda și Stat islamic, iar insurgenții dispun de sume de bani considerabile rezultate, în special, din  comerțul cu droguri.

Fără o strategie de încetare a focului, fără un plan funcțional pe termen mediu și lung, Afganistanul se transformă într-un coșmar pentru țările NATO și partenere implicate.

Războiul din Afganistan durează de aproape 18 ani, (octombrie 2001 – prezent) fiind cel mai lung purtat de SUA în întreaga ei istorie. În această confruntare împotriva terorismului, și Alianța Nord-Atlantică a avut un rol important, cu misiuni care s-au derulat pe mulți ani: ISAF (2001-2014) și RSM (2015-prezent).

În acest moment sunt în jur de 14.000 de militari americani în Afganistan, în misiunea NATO Resolute Support și în operația americană Freedom’s Sentinel.

SUA este și țara cu cele mai multe victime, peste 2.300 de militari pierzându-și viața în acest conflict, din cei peste 3.400 de militari străini căzuți la datorie pe teren afgan.

România a pierdut deja în Afganistan 29 de persoane, 27 de militari activi și doi în rezervă, ce lucrau la momentul decesului, unul pentru ONU și altul pentru MAE.

Lasă un răspuns