Războiul se mută în spațiu

Războiul se mută în spațiu. Principalele puteri militare sunt într-o nouă competiție spațială, comparabilă cu anii 60, doar că acum s-a trecut la militarizarea spațiului, iar pe lângă SUA și Rusia, a părut și China.

Vicepreședintele Mike Pence spunea în luna martie, la o întâlnire cu Consiliul Național Spațial, că în decembrie anul trecut China a devenit prima țară care a trimis un vehicul spațial pe partea îndepărtată a Lunii, arătând ambiția acestei națiuni de a prelua controlul în cursa spațială. Referitor la Rusia, oficialul american spunea că SUA, fără un program viabil de lansare în spațiu a oamenilor, a plătit în ultimii șapte ani câte 80 de milioane de dolari pentru locul fiecărui astronaut ce călătorește pe Stația Spațială Internațională.

Viața noastră depinde foarte mult de sateliți pentru conexiunea la internet, comunicații, GPS, prognoza meteo etc, și se iau măsuri pentru apărarea acestora.

În timp de pace, protecția mijloacelor spațiale se face împotriva amenințărilor cibernetice, dar în caz de război, primele lovituri vor fi, probabil, împotriva capabilităților spațiale ale țării averse.

Fără sateliți funcționali se blochează o parte importantă a activităților societății, precum televiziunile, sistemul bancar, comunicațiile etc.

Din punct de vedere militar, securitatea sateliților este vitală pentru succesul unei operații militare, și asta nu doar prin prisma informațiilor obținute. Aproape 70 la sută din muniție este ghidată folosindu-se tehnologie spațială, conform unui raport al Royal Institute of International Affairs.

Sateliții dotați cu sisteme de lansare a diferitelor tipuri de muniție vor fi eficienți și împotriva rachetelor hipersonice din dotarea armatelor ruse și chineze, în prezent neexistând niciun mijloc eficient de contracarare a acestora.

Tocmai de aceea, armata SUA a înființat încă o categorie de forțe, forțele spațiale. Acestea vor avea în jur de 15.000 de oameni, un buget de jumătate de miliard de dolari, iar de luna trecută au și un comandament.

Principalele specialități ale forțelor spațiale vor fi: operații, informații, inginerie, știință, achiziții și cyber.

Responsabilitățile noii categorii de forțe sunt de a forma specialiști, achiziționa sisteme militare spațiale, dezvolta doctrine pentru puterea spațială și a conduce operații spațiale ca parte a efortului armatei americane de luptă.

Nu este ceva nou, armata chineză a definit spațiul ca domeniu militar distinct încă din anul 2015, având în jur de 100 de sateliți militari funcționali. Ce este interesant, 38 dintre aceștia au fost lansați în anul 2018, iar dacă statul comunist menține acest ritm, în viitorul apropiat va deveni lider în domeniu.

Sursă foto: Space Development Agency

One Comment

  1. Pingback: Simetrii asimetrice | In Cuiul Catarii

Lasă un răspuns