Vor lupta românii până la moarte într-un viitor război?

Vor lupta românii până la moarte într-un viitor război? În primul articol al legii privind pregătirea populației pentru apărare se arată că cetățenii români au dreptul și obligația să apere România.

În caz de mobilizare a populației, bărbații între 20 și 35 de ani vor fi încorporați, în timp ce femeile își vor apăra țara doar la cerere.
În ultimele două războaie mondiale, România a vut peste jumătate de milion de victime, de multe ori din cauza lipsei echipamentului modern. Cu toate acestea, armata formată în majoritate din țărani a luptat cu îndârjire. Militarilor li se promisese pământ și erau mobilizați de discursurile marilor oameni politici ai vremii.
 
Au cu ce să-i mobilizeze actualii politicieni pe tinerii încorporați să aibă și voința necesară să lupte? Să nu uităm că vorbim de politicienii care sunt cotați cu cea mai mică încredere în rândul populației, mulți nu-și pot justifica averile, și-au folosit influența să-și angajeze copiii pe funcții de conducere și cu siguranță în caz de război își vor proteja beizadelele de front.

În aceste condiții, vor găsi tineri români, inclusiv cei plecați la muncă în străinătate, puterea să plece la război și să lupte, chiar în condițiile în care nici acum nu există echipamente militare moderne pentru militarii activi, iar rezerva va fi dotată cel mai probabil doar cu armament individual și de grupă?

Eu am mari dubii că societatea românească, divizată și debusolată cum este acum, va face front comun și-și va trimite tinerii să lupte cu mâinile goale cum au făcut-o și în trecut. Nu văd ce emoție puternică ar putea genera la tineri dorința de sacrificiu, în condițiile în care statul român nu a făcut prea multe pentru ei.

Politicienii ar trebui să deschidă bine ochii la percepția publicului vizavi de sacrificiul suprem față de țară și să înceapă cât mai repede programe specifice de cultură militară și achiziții de echipamente pentru armată.

 

Sursă foto: graffiti Bdul Unirii, București

Lasă un răspuns