Un militar a murit în misiune: cum au reacționat candidații pentru funcția de comandant al armatei

Un militar a murit în misiune: cum au reacționat candidații pentru funcția de comandant al armatei

Românii își aleg președintele, deci și comandantul armatei, în această toamnă. Să vedem cum au reacționat principalii candidați la funcția supremă în stat după decesul caporalului cls. a III-a Ciprian-Ștefan Polschi, căzut la datorie în Afganistan.

Premierul și președintele au anunțat înaintea MApN despre moartea militarului român.

Viorica Dăncilă l-a numit pe militar soldat, cel mai mic grad din armată, și a postat informații vagi, semn că a primit datele mai degrabă de la un civil din MApN.

 

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe cu detalii despre atac, în termeni militari, primind cel mai probabil informația de la un militar cu experiență.

 

Dan Barna a postat un mesaj general, care a făcut referire la cei doi români uciși în ultima săptămână, un militar și un diplomat.

 

Curios este că pe pagina de facebook de campanie atât a lui Mircea Diaconu, cât și a lui Theodor Paleologu nu este menționat nimic despre incidentul nefericit din Afganistan.

Kelemen Hunor postează în limba ungară, dar după fotografii nici el nu a considerat că ar trebui să transmită un mesaj de condoleanțe la moartea în misiune a unui militar.

Am urmărit doar reacția candidaților partidelor parlamentare care au și cele mai mari șanse la alegeri.

Aceștia ar trebui să știe că președintele doar numește premierul care se va ocupa, împreună cu cabinetul, de probleme interne precum autostrăzi, sănătate, învățământ. În schimb, președintele va fi responsabil direct de  problemele de securitate și politică externă, așa că o aplecare mai atentă a candidaților către aceste domenii nu ar strica.

Următorii cinci ani vor fi decisivi pentru teatrul de operații din Afganistan, în condițiile în care americanii doresc să obțină în această toamnă un acord cu talibanii, care ar duce la începerea retragerii militarilor.

Chiar și fără un acord, retragerea este inevitabilă. După aproape 18 ani de confruntări, talibanii au sub control jumătate din teritoriul țării, influențează 40 la sută din populație și nu este nicio șansă de înfrângere a acestora. Chiar dacă forțele internaționale s-au străduit pentru securizarea punctelor vitale ale țării și instruirea forțelor de securitate locale, administrația afgană a eșuat în multe domenii.

 

Lasă un răspuns