Până unde poate merge Turcia în relația cu Rusia?

Până unde poate merge Turcia în relația cu Rusia? Turcia nu doar cumpără armament rusesc, dar intenționează să și dezvolte arme împreună cu firmele rusești. Există deja o cooperare economică și politică la un nivel fără precedent între politicienii celor două țări, doar anul acesta cei doi președinți, Putin și Erdogan, având trei întâlniri oficiale.

Există o limită a acestei apropieri în condițiile în care Rusia este definită ca posibil inamic al NATO, alianță din care Turcia face parte?

Turcia este statul cu poziția strategică cea mai importantă în NATO, prin strâmtorile pe care le controlează deschizând calea navelor rusești spre Marea Mediterană și implicit Orientul Mijlociu, unde Federația Rusă are interese mari în Siria și Iran.

În Turcia există o importantă bază aeriană americană, la Incirlick, unde e posibil să fie depozitată și muniție nucleară.

Pentru noi, rolul Turciei este cu atât mai important, întrucât este țara NATO cu cea mai mare flotă la Marea Neagră, în condițiile în care navele militare ale României și Bulgariei sunt vechi și nemodernizate de decenii.

Președintele turc cunoaște foarte bine importanța strategică a țării sale și tocmai de aceea forțează această relație nefirească în care se pare că Rusia are doar de câștigat. Federația Rusă vinde armament și energie în Turcia, are deschisă calea către Siria, Iran și în curând poate Irak și alte țări din Orient, destabilizează relația Turciei cu SUA și NATO.

Avantajele militare, politice și economice ale Turciei nu sunt pe măsură, mai ales dacă firme americane și europene își vor înceta activitatea în această țară. Turcia a fost deja scoasă din programul F-35 unde participa la construirea a aproape 900 de componente.

Și în plan militar, o deschidere foarte mare către Rusia este periculoasă pe termen lung, mai ales când amândouă țările au interese în aceleași regiuni: Europa de Est și Orientul Mijlociu, unde militarii lor au fost de câteva ori în pericol să intre în conflict direct.

O dependență militară a Turciei față de Rusia, pe termen lung, va afecta capacitatea Turciei de a-și apăra interesele în regiune și-o vor transforma într-un satelit al Moscovei.

Și alte țări NATO au relații apropiate cu Rusia, în special Germania și Franța. Și președintele Trump a fost acuzat că a câștigat alegerile cu ajutor rusesc și în schimb ar trebui să facă anumite concesii.

În acest moment nu este nicio restricție scrisă pentru țările NATO în relația cu Rusia, dar armamentul țărilor NATO trebuie să fie interoperabil, ceea ce nu este cazul atunci când cumperi din Rusia. În plus, prin interconectarea acestuia la sistemele vestice, prin mijloacele de comandă, control și comunicații atașate, senzori, sisteme de armament etc., rușii ar putea avea acces, pe timpul mentenanței echipamentelor, la secrete militare NATO ce ar pune țările aliate în pericol în cazul unui conflict direct.

În relațiile politice dintre țările NATO și Rusia s-au folosit, ca un scut, valorile comune democratice care unesc aliații și-i diferențiază de ceilalți.

Dar când aceste valori nu mai funcționează în țări precum Turcia, ar trebui impuse anumite condiții pentru respectarea valorilor democratice și a intereselor comune de securitate?

Așa că rămâne întrebarea dacă la un viitor Summit NATO ar trebui luate în discuție și poate chiar create limite ale relațiilor între țările NATO cu Rusia. Până la ce nivel se poate coopera militar, politic și chiar economic?

 

Sursă foto: youtube.com

 

Turcia ar putea cumpăra și alte echipamente militare din Rusia

Mai e Turcia un aliat NATO de încredere sub Erdogan?

Lasă un răspuns