Românii, prinși la mijloc în războiul din Afganistan

Românii, prinși la mijloc în războiul din Afganistan. Marți, reprezentanți ai talibanilor au revendicat atacul terorist din Kabul, unde printre cei 16 decedați a fost și un diplomat român. Un alt român a fost rănit, împreună cu aproape 200 de afgani.

Reprezentantul poliției afgane a spus că atacatorii au folosit un tractor plin cu explozibili. El a concluzionat că au fost uciși cei cinci talibani care au inițiat atacul și 400 de străini au fost salvați.

Nervozitatea locuitorilor din zonă împotriva străinilor care atrag atacurile teroriste a ajuns la un punct critic, marți câțiva civili afgani dând foc zidului care delimitează Zona Verde, unde sunt sediile ambasadelor și organizațiilor internaționale.

Atacul terorist s-a produs în contextul negocierilor americane cu talibanii pentru un acord de pace ce cuprinde și retragerea trupelor străine, iar un reprezentant taliban a declarat că atacul a fost un răspuns la raidurile militarilor americani și afgani.

Mulți analiști sunt sceptici că reprezentanții talibanilor sunt de încredere sau că ei au autoritate asupra tuturor grupurilor insurgente din Afganistan. De altfel, este și greu de crezut că talibanii vor accepta vreodată un stat afgan pluripartid, mai degrabă vor încerca să ia puterea prin forță, imediat după retragerea forțelor străine.

În prezent, în Afganistan sunt aproximativ 20.000 de militari străini, din care 14.000 sunt americani. Oficiali americani au declarat că peste 5.000 de militari din cinci baze ar putea fi retrași în următoarele 135 de zile, dacă se semnează acordul de pace.

Este un război al nervilor între americani și talibani, care se luptă de aproape 18 ani.

Pe de-o parte președintele Trump vrea o soluție cât mai rapidă a conflictului, în timp ce talibanii doresc să câștige cât mai multe avantaje în urma acestui acord.

Situația militarilor români

România are acum în Afganistan aproximativ 700 de militari, cu misiunea principală de apărare a bazei militare Kandahar, unde este și un important aeroport, și de antrenare și consiliere a forțelor de securitate afgane.

În condițiile unei retrageri a forțelor NATO, care se va realiza pe calea aerului, misiunea militarilor noștri va fi una esențială în asigurarea securității aeroportului și a împrejurimilor acestuia pentru a se face un tranzit în siguranță al militarilor spre țările lor.

Militarii români execută neîntrerupt misiuni în Afganistan din anul 2002, primii ajunși acolo fiind un pluton de poliție militară și elemente de stat major, la Kabul. La puțin timp le-au urmat peste 400 de militari de la Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Craiova, conduși de locotenent-colonelul Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Armatei, dislocați în vara aceluiași an la Kandahar.

La început, principala misiune a militarilor români a fost de securizare a bazelor militare și a căilor de comunicații, în special pe ruta Kandahar-Kabul. În ani, misiunile s-au diversificat, la un moment dat România a asigurat securitatea regiunii Zabul, având dislocați în jur de 2.000 de militari, am asigurat inclusiv administrarea aeroportului din capitala Kabul și am participat cu importante elemente de forțe pentru operații speciale și operații psihologice în diferite comandamente aliate.

În cei aproape 17 ani de prezență permanentă a militarilor noștri în Afganistan, 26 de militari și-au pierdut viața și peste 100 au fost răniți.

 

Sursă foto: youtube.com

 

Afganistan, războiul pierdut al NATO

Lasă un răspuns