Cum a contribuit Rusia la declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial

Cum a contribuit Rusia la declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Oficialii ruși reacționează la declarația premierului britanic că Rusia ar fi atacat Polonia la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial

 

Rusia, ca de obicei, neagă evidența istorică și încearcă să rezolve totul cu ajutorul propagandei.

Ambasada Rusiei în Londra a criticat mesajul premierului britanic, Boris Johnson, care s-a referit la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, cum că Polonia, în septembrie 1939, a fost prinsă între ciocanul fascismului și nicovala comunismului.

Al Doilea Război Mondial a fost declanșat de Germania Nazistă, la 1 septembrie 1939, când a atacat Polonia, la doar o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, care împărțea Europa Răsăriteană între sferele de influență sovietică și nazistă. La 17 septembrie 1939, Rusia invadează partea estică a Poloniei, care în fața celor două armate va rezista doar o lună.

Prin acest tratat, Germania avea asigurată liniștea la est, pentru a putea ocupa Europa vestică, în timp ce Rusia primea teritorii din România, Polonia, Țările Baltice și Finlanda și timp pentru a-și moderniza armata.

Stalin s-a bucurat de teritoriile primite și a profitat de timp pentru a-și înzestra armata, dar până la urmă războiul a cuprins și Rusia, cu distrugeri teribile.

Chiar dacă este o dispută între istoricii ruși și cei vestici, dacă Rusia a contribuit sau nu la izbucnirea războiului, cred că mai important este ca oficialii ruși să recunoască răul făcut țărilor estice, prin Pactul Molotov-Ribbentrop și să ceară scuze pentru ororile făcute de armata roșie acestor popoare.

Cel de-Al Doilea Război Mondial a produs peste 80 de milioane de victime, pentru prima dată victimele civile le-au depășit pe cele militare, au fost bombardate centrele economice și orașele mari, inclusiv majoritatea capitalelor europene. Holocaustul ne-a arătat că un astfel de eveniment poate scoate ce e mai rău din omenire, iar terminarea lui cu bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki a arătat calea către anihilarea totală a omenirii.

 

Sursă foto: youtube.com

 

 

 

Lasă un răspuns