Trupe americane dislocate din Germania în Polonia?

Trupe americane dislocate din Germania în Polonia? Reprezentanții polonezi și americani au căzut de acord cu șase locuri unde vor fi dislocate trupele americane.

Declarația a fost făcută de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, după o întâlnire cu John Bolton, consilierul lui Trump pe securitate națională.

 

Ce se ascunde în spatele înființării a șase baze americane în Polonia?

În iunie, Polonia a semnat un acord cu SUA pentru a crește prezența militarilor americani, ca urmare a amenințărilor din partea Rusiei, după anexarea ilegală a Crimeei și declanșarea războiului din estul Ucrainei, în 2014.

Numărul trupele americane din Polonia va crește cu 1.000 de militari, urmând să ajungă la 5.500, așa că rămâne întrebarea de ce era nevoie de șase baze militare pentru un număr redus de militari, asta dacă nu cumva, pe viitor, vor veni mult mai mulți.

Trump și-a anulat vizita în Polonia, unde trebuia să participe la sărbătorirea a 80 de ani de la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, din cauza uraganului din Florida.

Pe lângă declarațiile așteptate referitoare la cooperarea militară, energie și ridicarea vizelor pentru polonezi, liderul american ar putea anunța, la viitoarea vizită preconizată a se desfășura peste câteva luni, și o intenție a relocării unui număr însemnat de militari din Germania în Polonia, pe fondul divergențelor dintre cele două țări.

În ultima vreme, Germania a refuzat mai multe inițiative americane, printre care; alocarea a doi la sută din PIB pentru apărare, participarea cu trupe în Siria, participarea la operația navală din Golful Persic.

De asemenea, Germania a exclus din start achiziția noului avion F-35, preferând să intre într-un program cu Franța și Spania pentru dezvoltarea unui nou avion european.

Războiul declarativ declanșat de Trump împotriva unor aliați europeni, amenințările unor taxe pe anumite produse și criza rachetelor S-400 cu Turcia, au răcit relațiile diplomatice trans-atlantice, doar câteva țări europene rămânând loiale necondiționat Americii, printre care Polonia și România.

De altfel, sunt și singurele țări din NATO care au cumpărat armament preponderent doar de la companiile americane în ultimii ani.

 

Foto: Președintele Poloniei, Andrzej Duda, în vizită într-o bază americană

 

Citește și:

Polonia, prima țară est-europeană care va cumpăra aeronave F-35

Cât îi costă pe polonezi găzduirea bazelor militare americane

Lasă un răspuns